Poslanec SMC Franc Laj izstopil iz stranke

Za zdaj pa ostaja v poslanski skupini SMC. Laj ni čutil pripadnosti tej stranki v njenem delovanju.

Objavljeno
26. januar 2016 11.00
Š. P., STA, Pi. K.
Š. P., STA, Pi. K.
Da poslanec ni član stranke, pač pa le poslanske skupine, je že parlamentarna praksa in tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer v tem ne vidi ovir, je povedal Laj.

Že v ponedeljek je sicer v javnosti zakrožila informacija, da je Laj izstopil iz poslanske skupine SMC, a je nato novinarjem pojasnil, da odločitve o tem ni. V SMC pa na vprašanje STA, ali je Laj še član stranke, v ponedeljek niso odgovorili.

Danes so informacijo o njegovem izstopu v sporočilu za javnost v SMC potrdili in navedli, da Laj podrobnosti za svoj izstop ni navedel, zgolj to, da gre za osebne vzgibe in razloge. Je pa poslanec po navedbah SMC zagotovil, da bo tudi vnaprej podpiral strankine projekte.

Če bi Laj, ki priznava tudi pomisleke glede delovanja v poslanski skupini SMC, iz nje izstopil, bi ta štela 34 poslancev. Za SMC bi bil to že drugi tovrstni primer. Podobno je stranko in lani poleti še poslansko skupino zapustil Bojan Dobovšek, ki je zatem s poslankama Alenko Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček ustanovil poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Stranka podpira Mramorja in Makovec Brenčičevo

Generalni sekretar SMC Erik Kopač je na novinarski konferenci danes zavrnil ugibanja, da v stranki obstaja splošno nezadovoljstvo in da Laj ni osamljen primer. Razprave o posameznih vprašanjih so, a da bi govorili o nezadovoljstvu v SMC, po njegovih besedah ne moremo govoriti.

SMC sicer zadnje čase pretresajo očitki ministru za finance Dušanu Mramorju ter ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič zaradi prejemanja spornih dodatkov za stalno pripravljenost na fakulteti. Kopač je pojasnil, da stranka podpira odločitev premiera Mira Cerarja, ki ni sprejel ponujenega odstopa ministra za finance ter da zaupa tudi ministrici za izobraževanje, na katero so nazadnje leteli očitki še zaradi prejemanja previsokih sejnin na Nacionalni agenciji RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis).

Kopač je na današnji novinarski konferenci odgovoril tudi na vprašanje glede koalicije. Ta je po njegovem mnenju trdna in dobro deluje. Nastajajo sicer določena razhajanja, ki pa da ne vplivajo na generalno delovanje koalicije, je ocenil. Dodal je, da se bo tudi glede zakona o gospodarjenju z gozdovi našla rešitev, »ki bo bolj alli manj ustrezala vsem.«