Poslanke vseh dosedanjih mandatov na srečanju v DZ

Simona Kustec Lipicer: »Ženski glas in njihova prisotnost je v politiki pomembna za demokratično družbo.«

Objavljeno
20. december 2017 21.04
DZ-poslanke
Š. J., STA
Š. J., STA
Ljubljana - Poslanke vseh dosedanjih mandatov DZ so se danes srečale ob 25-letnici DZ in ob izidu publikacije Poslanke državnega zbora. Zbrane je v DZ med drugim nagovorila predsednica Kluba parlamentark Simona Kustec Lipicer, ki je izpostavila, da je ženski glas in njihova prisotnost v politiki pomembna za demokratično družbo.

»Smo bile, smo in bomo prisotne. To je za demokratično družbo zelo pomembno,« je poudarila Kustec Lipicerjeva. Po njenih besedah se namreč ženski glas in njihova aktivnost v politiki na drugačen način dotika tudi tistih tem, ki jih moški del ne zaznava kot družbeno pomembne in relevantne.

Poudarila je tudi, da so prav zaradi tega, da bi bil ženski glas slišan, letos ustanovili Klub parlamentark. Poleg tega pa je dodala, da so v primerjavi z moškimi ženske, čeprav delajo enako ali še bolj samozavestno in določno, še vedno premnogokrat v manj enakopravnem položaju.

»Na današnji dan se je leta 1861 rodila Ivana Kobilica, ki je bila in je velika ženska naše države in družbe. Takih Ivan je v slovenski družbi skozi zgodovino obstajalo veliko in ves čas. In obstajajo še danes,« je poudarila Kustec Lipicerjeva. Na poslanskih sedežih je do sedaj sedelo že 146 žensk, od tega skoraj 30 v več kot enem mandatu in kar pet v štirih.


Vika Potočnik, Julijana Bizjak Mlakar in Ljerka Bizilj. Foto: Leon Vidic/Delo

Kustec Lipicerjeva je še izpostavila, da niso pomembne samo poslanke, ampak tudi njihove strokovne sodelavke, na katerih po njenih besedah močno temelji hrbtenica DZ. A ob tem dodala, da tudi brez moških ne gre.

Svoj nagovor je imel tudi predsednik DZ Milan Brglez, ki je izrazil željo, da bi povezanost, kot je bilo današnje srečanje vseh poslank, rodila novo kakovost enakopravnosti, ne le politično, ampak tudi družbeno. Ker pa po njegovih besedah nič ni podarjenega, bo treba na tem področju še naprej trdo delati.

Na srečanju je spregovorila tudi odgovorna urednica revije Ona Sabina Obolnar, ki je poudarila, da bo vedno podpirala pomembnost vključevanja žensk in imenovanje žensk na najrazličnejše ključne vloge v državi. Izpostavila je še, da ni več čas za razglabljanja o tem, kako se moški in ženski spol razlikujeta, ampak kako se dopolnjujeta.

Zbrane sta nagovorili tudi nekdanji poslanki Vika Potočnik in Nada Skuk. Slednja je v nagovoru poudarila, da ženske ne želijo prevzeti oblasti, ampak soodločati enakopravno moškim.

Medtem je raziskovalec zgodovine parlamentarizma Jure Gašparič izpostavil, da je publikacija Poslanke državnega zbora: uradno in osebno od prvega do sedmega mandata izjemen dosežek. Po njegovih besedah je delo pomembno, saj zelo malo vemo o tem, kaj se je zgodilo potem, ko so ženske vstopile v parlamente. Ob tem je ocenil, da bo knjiga najverjetneje bolj citirano delo kot marsikateri del političnega govora.