Poslanske skupine ponovno o spremembah ustave

Pozitivna Slovenija naprotuje ukinitvi državnega sveta. Podelila bi mu več pravic in obveznosti.

Objavljeno
05. april 2012 13.36
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Predsednik DZ Gregor Virant je za danes ob 14. uri sklical neformalni sestanek z vodji poslanskih skupin, na katerem bodo nadaljevali usklajevanja glede predlaganih sprememb ustave.

Virant, kot poroča STA, danes namerava predlagati ustavno spremembo, s katero bi ukinili državni svet.

Predsednik DZ Gregor Virant je sicer po zadnjem sestanku ocenil, da bi pri spremembah glede državnega sveta lahko dosegli ustavno večino v DZ in da obstaja realna možnost za ukinitev tega organa. Državnemu svetu mandat poteče konec tega leta in če bodo za njegovo ukinitev dosegli soglasje, je po Virantovih besedah smiselno, da to storijo s pretekom mandata.

Za ukinitev državnega sveta se zavzemajo stranke SDS, NSi, Lista Virant, SLS, v volilnem programu se je za to zavzel tudi Desus. V SD so v volilnem programu zapisali, da bodo proučili predloge ukinitve ali morebitne drugačne vloge državnega sveta.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković dejal, da so v stranki proti ukinitvi državnega sveta in tega med ustavnimi spremembami ne bodo podprli. Predlagali bodo, da bi državni svet postal drugi dom parlamenta, ki bi imela več pravic in obveznosti, predlagali bi tudi njegovo drugačno sestavo.