Poslanske skupine Zaaba od danes ni več

Möderndorfer nepovezani poslanec, poslanske skupine nepovezanih še nekaj časa ne bo. O prošnji zanjo bo v petek razpravljal kolegij

Objavljeno
09. september 2015 11.51
Ustanovna seja Državnega zbora - ZaAB 01.avgusta 2014
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček od danes nista več članici odborov in komisij državnega zbora. Tako je včeraj odločil predsednik zbora Milan Brglez, ko je prejel obvestilo Bratuškove, da je dotedanji vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer izstopil iz poslanske skupine. Vse položaje v odborih in komisijah je izgubil tudi Möderndorfer. Ker sta v poslanski skupini Zaaba ostali le dve poslanki, ta ne more več delovati. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je na takšen način ugasnila poslanska skupina stranke, ki ji je na volitvah uspelo preseči parlamentarni prag.

Möderndorfer je nepovezani

Začasno, ker o vodenju odloča celotni zbor, Klanjščkova še ostaja predsednica odbora za izobraževanje. Ali ji bo, ker ni več njene poslanske skupine, ugasnila ta funkcija, bo državni zbor odločal še ta mesec. Začasno sta Bratuškova in Klanjščkova tudi še članici preiskovalnih komisij. Bratuškova za Teš 6, Klanjščkova za banke, tudi o odvzemu članstev v preiskovalnih komisijah mora namreč odločiti državni zbor v celoti.

Za petek je Zaab še prejel vabilo na kolegij predsednika državnega zbora, a ker poslanske skupine ni več, tam ne morejo zastopati nikogar. Se je pa, ko gre za seznam poslancev, povečalo število nepovezanih za štiri poslance. Bojanu Dobovšku, ki je pred poletnimi počitnicami izstopil iz SMC, se je kot nepovezani pridružil Jani Möderndorfer, danes pa še Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček.

Je Bratuškova izstopila iz Zaaba?

Kot smo že poročali, poskušajo Dobovšek in obe poslanki, ki ju je zapustil Möderndorfer, ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev. Po informacijah iz vrha državnega zbora o tem ni pričakovati hitre odločitve predsednika Milana Brgleza (SMC) in te skupine zato še nekaj časa ne bo. Težava je, ker poslovnik državnega zbora določa, da lahko takšno skupino ustanovijo ali vanjo vstopijo le poslanci, ki jim je prenehalo članstvo v politični stranki. Bratuškova pa je predsednica politične stranke Zaab in ni podatkov, da bi svojo stranko zadnje čase zapustila. Po informacijah iz državnega zbora bo predsednik Brglez pred odločitvijo, ali dovoliti ali zavrniti ustanovitev nepovezane skupine, zanesljivo za mnenje vprašal pravnike, da ne bi prekršil poslovnika, torej male ustave državnega zbora.

Med pravniki v parlamentu je neuradno slišati, da predsednik ustanovitve poslanske skupine, ki je po poslovniku rezervirana za strankarsko nepovezane poslance, nikakor ne bi smel dovoliti, če se nameravajo tako povezati člani in celo predsedniki parlamentarnih strank. Dilema ni le simbolična: posledice odločitve, ki bi bila poslovniško sporna, bi bile tudi finančne, tem poslancem se bodo − zaradi vodstvenih funkcij − povišale plače, dobili bi tudi dodatne ugodnosti.

Preložen posvet

Neuradni posvet vodij poslanskih skupin s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom, kako ravnati po izstopu Dobovška iz SMC in prestopu Petra Vilfana pred počitnicami iz Zaaba v Desus, je bil včeraj odpovedan zaradi novih nejasnosti, ki jih je povzročil dokončni razpad Zaaba. Vodje poslanskih skupin s Brglezom iščejo rešitev za vodenje in sestavo odborov in komisij, pa tudi denimo za sedežni red v državnem zboru, ki je bil nekoliko že in bo zdaj še bolj spremenjen.

Kot je danes povedal Peter Vilfan, ob vstopu v Desus tej stranki ni postavljal nobenih pogojev. Odbor za obrambo je še pripravljen voditi, a bo to odvisno od dogovora vodij poslanskih skupin, ki bo določil, kateri stranki ta položaj pripada.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je na petkovo sejo svojega kolegija uvrstil tudi pogovor o prošnji Bojana Dobovška, Alenke Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček za ustanovitev nepovezane skupine poslancev. Prošnja in utemeljitev sta v celoti dostopni javnosti med gradivi državnega zbora.