Cerar ne dvomi o legitimnosti svoje vlade

Ali po sodbi ustavnega sodišča kdaj podvomi o legitimnosti svoje vlade, je premiera vprašal Janez Janša.

Objavljeno
18. maj 2015 16.04
DZ
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − »Vaše vprašanje je nekoliko hudomušno,« je premier Miro Cerar (SMC) začel odgovor predsedniku SDS Janezu Janši, ki ga je vprašal, kako ocenjuje rezultate vseh reform, ki jih je doslej izvedel. Pred tem je Janša povzel oceno finančnega ministra Dušana Mramorja v Washingtonu, da je Slovenija spet zgodba o uspehu zaradi pokojninske reforme, reforme trga dela, dokapitalizacije bank, ustanovitve slabe banke in državnega holdinga, torej reform, ki so iz časov zadnje vlade, ki jo je vodil Janša. To je bilo prvič letos, da je predsednik največje opozicijske stranke osebno postavil poslansko vprašanje premieru.

Reforme so proces, in ne dogodek

»Naša vlada ne zanika dosežkov prejšnjih vlad,« je Janši odgovoril Cerar in opozoril, da nobena od teh reform tudi še ni končana. Država bo morala nadaljevati pokojninsko reformo, velik korak storiti na področju zdravstva ... Zakonodajo prejšnjih vlad moramo izvajati, reforme spraviti v življenje, marsikaj je treba dograditi in izvesti, je ocenil premier in na kritiko, da vlada predlaga premalo zakonov parlamentu, odgovoril, da glavni problem države ni pomanjkanje zakonov, težava je prej, ker se ne izvajajo, so nedorečeni, ne dovolj dobri.

Cerar je ocenil še, da vlade pred krizo leta 2008 in 2009 niso storile dovolj, predolgo so čakale z reformami, ko je državi šlo dobro, zato nas je kriza prizadela ostreje, kot bi nas sicer. »Vlada ni delovala proticiklično,« je ocenil rezultate prve vlade Janeza Janše, ki je vladala med letoma 2004 in 2008.

Janša: Rezerve je bilo 22 milijard

Janša mu je ugovarjal, da je vlada do leta 2008 pustila veliko rezerv: »Bili smo ena najmanj zadolženih držav na svetu, osem milijard je zanašal dolg, danes je 30 milijard. 22 milijard je bilo torej rezerve.« Nekdanji premier je opozoril, da je reforme, ki jih omenja Mramor na tujem, njegova druga vlada pripravila v devetih mesecih, zdaj pa po devetih mesecih ni opaziti česa podobnega.

Janša je pripomnil še, ali Cerar po sodbi ustavnega sodišča kdaj kaj razmišlja o legitimnosti svoje vlade, ki je bila izvoljena z nezakonito izločitvijo konkurence na volitvah.

Cerar: Nikoli nisem podvomil o legitimnosti

»O legitimnosti ne dvomim, nikoli nisem podvomil. Lahko o tem kdaj posebej govorimo, a vlada je legitimna in legalna in dela dobro in tako bo tudi naprej,« se je odzval Cerar in opozoril, da je njegova vlada prevzela prazno vrečo z ogromno luknjo, z dolgom, ki je v nekaj letih strahovito narasel, številnimi neustreznimi praksami ...

Opozoril je, da so se bonitetne ocene treh največjih bonitetnih hiš v tem času izboljšale, obresti na obveznice so se znižale na najnižjo raven v zadnjih letih, dosežen je napredek v razvoju, februarja so tudi na ravni Evropske unije ugotovili, da ni več presežnih neravnovesij.

Janša je dobil možnost, da bi zahteval še splošno razpravo o premierovih odgovorih, a je dejal le, da je ne bo zahteval, ker da je Cerar s trditvijo, da nič ne podvomi o legitimnosti svoje vlade, povedal vse.

Brglez je Janšo opomnil, da je zlorabil proceduro, ker je dobil besedo, da bi predlagal glasovanje, in ne za to, da bi govoril kar tako brez vsakega predloga.