Postopki za oblikovanje vlade ne bodo krajši

Predlog za ustavno spremembo ni bil sprejet. Določal pa je, da bi vlado namesto po dvofaznem postopku oblikovali po enofaznem.

čet, 20.09.2012, 15:44; spremenjen: 15:59
Strokovna skupina se ni strinjala s predlogom, da bi lahko predsednik vlade sam menjal tretjino ministrov. Prav tako meni, da je sedemdnevni rok mandatarja za to, da predlaga ministre, prekratek. Sami predlagajo določitev petnajstdnevnega roka, nasprotujejo pa uvedbi javnega glasovanja v DZ o mandatarju.

Ljubljana - Predsednik DZ Gregor Virant je dejal, da PS in SD nasprotujeta predlogu za enofazni postopek imenovanja vlade, s čemer je poskus ustavne spremembe »zminiran«, poroča STA. Virant je, kot je dejal razočaran: »Prepričan sem bil, da nam bo vsaj pri tej ustavni spremembi uspelo preseči mejo med koalicijo in opozicijo ter doseči dvotretjinsko soglasje v DZ.«

Predlog ustavnih sprememb je januarja vložila SDS, z njim pa naj bi poenostavili in pospešili postopke imenovanje vlade.

V veljavi tako ostaja dvofazni postopek - najprej glasovanje državnega zbora o mandatarju za sestavo vlade in kasneje še o listi ministrov - naj bi po predlogu SDS združili v enega, in sicer tako, da bi državni zbor pri glasovanju o novem mandatarju hkrati glasoval tudi o ministrski ekipi. Pri tem pa premier ne bi potreboval odobritve državnega zbora, če bi hotel zamenjati tretjino ministrov.

Večina strank je februarja načeloma odobravala prizadevanja za hitrejše oblikovanje vlade, s čimer naj bi se izognili možnemu večmesečnemu brezvladju, vendar jih je imelo kar nekaj tudi pomisleke. V DLGV, Desusu, PS in SD se jim namreč postavljala vprašanje o zmanjšani vlogi državnega zbora pri zamenjavi posameznih ministrov, saj menijo, da to ni skladno s proporcionalnim volilnim sistemom.

Zato je po njihovem mnenju bilo nujno razmisliti o predlogu, da lahko predsednik vlade tretjino ministrov zamenja brez potrditve poslancev.

Povezane novice

Previdno do skrajšanja 
postopkov za oblikovanje vlade
16. februar ob 21:00
Eno od prednostnih vprašanj, s katerim se bo ukvarjala ustavna komisija državnega zbora, bo zlato fiskalno pravilo.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Diaz

Če bi imel Janković ta glavno besedo, bi pa vlado ziher oblikovali po ' trofaznem ' postopku ! ... :-)))

21. september 2012, ob 00:24:35
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej