Posvetovalni referendum o prebežnikih? Ne, hvala

SDS bo predstavila predlog za razpis referenduma o nastanitvah prebežnikov. Anketa Dela pokazala, da bi mu večina nasprotovala.

Objavljeno
04. marec 2016 12.56
Posodobljeno
04. marec 2016 19.30
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Poslanska skupina SDS predlaga državnemu zboru (DZ) razpis posvetovalnega referenduma o prebežnikih. Toda anketa Dela, ki smo jo izvedli ta teden, je pokazala, da bi večina takšnemu referendumu nasprotovala.

Anketno vprašanje se je nanašalo na referendum na Madžarskem, ki ga je pred kratkim napovedal premier Viktor Orbán. Vprašanji nista isti, a se po vsebini ne razlikujeta bistveno: tema obeh referendumov bi bila namestitev prebežnikov. V anketi ugotavljamo, da nekoliko več kot polovica sodelujočih ne odobrava referenduma na temo migrantskega vprašanja, podpira ga 40 odstotkov vprašanih, medtem ko je slaba desetina še neopredeljenih. S križanjem sociodemografskih podatkov ugotovimo, da bi referendum podprli podporniki SDS, moški in anketiranci s srednješolsko izobrazbo, proti so podporniki SMC, ZL, ženske in brezposleni.

 

Po prvih odzivih sodeč, je za razpis referenduma malo možnosti, saj ga mora odobriti večina v DZ, te pa SDS v parlamentu nima.

SD pričakuje umik predloga

Pobuda SDS je naletela na odklonili odziv večine strank v parlamentu.

V kabinetu predsednika državnega zbora Milana Brgleza so pojasnili, da so pobudo prejeli in da jo bodo skladno s poslovnikom pristojna delovna telesa tudi obravnavala. A pri tem bo treba najprej preveriti, ali izpolnjuje formalne pogoje, opozarjajo v kabinetu. Gre za kompleksno tematiko in kot takšno jo je treba preučiti, ali je skladna z ustavo in ali je v okviru pristojnosti DZ, še menijo v kabinetu predsednika parlamenta.

Veliko bolj konkretni so v SD: pričakujejo, da bo SDS umaknila referendumski predlog. »Če je v SDS še kaj duha Jožeta Pučnika, bodo ta predlog še danes umaknili,« je za STA izjavil poslanec SD Jan Škoberne. Meni, da pobuda največje opozicijske stranke predstavlja »še eno zlorabo referendumskega instituta z namenom, da se degradira človekovo dostojanstvo in poseže v našo dolžnost, da pomagamo tistim, ki bežijo pred vojno«.

Desus: Nepotrebno zapravljanje

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša ne dvomi, čeprav o tem še niso razpravljali, da bodo predlog SDS zavrnili. Po njegovem gre za nepotrebno zapravljanje davkoplačevalskega denarja (referendum stane od tri do štiri milijone evrov), povrhu pri tovrstnem referendumu, ki je zgolj posvetovalni, ne gre za nič drugega kot poskus razdvajanja prebivalcev Slovenije.

Za poslanca ZL Mateja T. Vatovca je pobuda SDS »jasen izraz tega, da nima ta stranka nikakršnih zadržkov pri načinih, kako priti na oblast«. Nedvomno gre za lomljenje kopij na plečih najšibkejših, problematično pa je, kar zaznavajo, da je vse več primerov rasistične govorice in razširjanje ksenofobije. Vatovec: »Ne govorimo več o konservativni drži SDS ali drži v smeri ljudskih strank, ampak o retoriki, ki jo uporabljajo skrajne ksenofobne in neonacionalistične stranke.«

Pobuda SDS bi tako lahko uspela le, če bi jo podprla SMC. A se to, kot pravijo v največji stranki, ne bo zgodilo. »Število azilantov in prosilcev za azil je v Sloveniji eno najmanjših v vseh državah EU, zato ta predlog v prvi vrsti razumemo kot politično potezo, in ne skrb za varnost državljanov,« pravijo v SMC.

NSi: brez komentarja

V NSi pobude SDS danes nihče ni bil pripravljen komentirati, ker se bodo jutri sestali na posvetu stranke, ki bo posvečen izključno migrantski problematiki.