Potek priprav na splošno stavko javnega sektorja

Osnovna zahteva stavke je, da se vlada začne pogajati s sindikati.

Objavljeno
08. januar 2013 08.48
Posodobljeno
08. januar 2013 09.00
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA

Ljubljana - Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja se bo danes seznanila s potekom priprav na splošno stavko javnega sektorja, ki bo 23. januarja, piše Slovenska tiskovna agencija.

Vodja koordinacije Janez Posedi je pojasnil, da v nekaterih sindikatih še poteka odločanje o sodelovanju v stavki, ki jo morajo večinoma še ta teden napovedati delodajalcem.

Na današnjem sestanku bodo po Posedijevih besedah pogledali, kakšni so bili odzivi na napovedano stavko in se dogovorili, kako se bodo odzvali. Povabila na pogajanja o stavkovnih zahtevah Posedi še ni dobil. Ocenil je, da vladna stran še proučuje stavkovne zahteve, ki so jih sindikati posredovali decembra.

Način izvedbe splošne stavke javnih uslužbencev bodo določili prihodnji teden, je pojasnil vodja koordinacije.

Po Posedijevih besedah bodo v vseh dejavnostih stavkali tako, da bodo izpolnjevali samo zakonsko določen minimum dejavnosti.

Splošna stavka 23. januarja bo zgolj začetek, stavkovne aktivnosti pa naj bi se potem nadaljevale vsaj do poletja, do junija pa bo zagotovo tudi še kakšna skupna splošna stavka, je napovedal.

Zahteva stavke so pogajanja z vlado

Kot osnovno zahtevo je Posedi navedel, da se vlada začne pogajati s sindikati. Med drugim zahtevajo, da jih vlada prizna za enakovredne socialne partnerje ter da mase plač za javne uslužbence za leti 2013 in 2014 ne zniža dodatno.

Treba je doreči ukrepe, s katerimi bodo zniževali maso za plače javnih uslužbencev. Posedi meni, da tega ni mogoče narediti po posameznih ministrstvih, ker potem ni več enotnega javnega sektorja.

Koordinacija je zahteve oblikovala 19. decembra, po Posedijevih besedah pa vladi že od maja lani po podpisu sporazuma o usklajenosti zakona za uravnoteženje javnih financ sporočajo, da se želijo dogovoriti o vseh vsebinah, ki so potrebne za letos in prihodnje leto.

Po njegovem prepričanju je ključno in najbolj pomembno, da se vlada sploh premakne za pogajalsko mizo, vendar tega očitno ne želi:

»Očitno bo tokrat stavka že samo iz preprostega razloga, ker vlada kot delodajalec ignorira dialog«.

Zakon o stavki določa, da mora stavkovni odbor napovedati stavko najpozneje pet dni pred začetkom stavke.

V dejavnostih posebnega družbenega pomena pa morajo stavko napovedati najmanj 10 dni pred začetkom. V času stavke morajo zagotoviti »minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja ali je nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov ali delo drugih organizacij« in izpolnjevanje mednarodnih obveznosti.