Potrata: Ali ni Žiga Turk prvi minister za odstrel?

Poslanka SD Majda Potrata in predsednik SD Igor Lukšič pozivata Janševo vlado, naj odgovori na nekaj vprašanj.

Objavljeno
04. september 2012 14.31
bsa*Zaslisanja ministerskih kandidatov
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predsednik SD Igor Lukšič in poslanka SD Majda Potrata sta na novinarski konferenci govorila o aktualnih političnih temah in finančnih rezih v šolstvo. Ob tem so se jima porajala številna vprašanja, ki smo jih zasledili na Twitter računu stranke SD.

• Majda Potrata je  Janeza Janšo pozvala, naj razmisli, ali ni morda Žiga Turk prvi minister za odstrel?

»Predlog novele zakona o visokem šolstvu, ki ga je vlada objavila konec avgusta, nedopustno posega v avtonomijo visokega šolstva, odgovornost za posledice že sprejetih varčevalnih ukrepov pa prelaga na rektorje«, je danes dejala poslanka SD Majda Potrata. Po njenih besedah bi bil čas, da bi premier Janez Janša intenzivno razmislil o zamenjavi ministra za izobraževanje Žige Turka, poroča STA.

»Novela posega v vprašanja akreditacijskih postopkov, ki jih izvršuje Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis). Druga bistvena sprememba se nanaša na področje pedagoških obvez zaposlenih v visokem šolstvu, tretja pa na transnacionalne visokošolske institucije, ki bi imele možnost vzpostavljati svoje izpostave tudi v Sloveniji«, je pojasnila poslanka SD.

»Odgovornost za posledice varčevalnih ukrepov se prelaga na rektorje. Ti bodo namreč po noveli imeli možnosti povečati delovni obseg zaposlenih na univerzi, kar bi pomenilo možnost odpuščanja in kadrovskega siromašenja,« je dejala.

Zmanjševanje avtonomije in politizacijo v visokem šolstvu pa njenih besedah dokazujejo predvidene spremembe v načinu izbora sestave sveta Nakvisa. Po novem bi posamezne inštitucije namreč lahko le še predlagale člane sveta Nakvisa, potrjevala pa bi jih vlada, je pojasnila.

»Vlada ima velik problem s kredibilnostjo«

• Lukšič: »Vlada dolguje odgovor, zakaj je rušila našo pokojninsko reformo, zdaj pa pripravlja strožjo. Vlada ima pri pokojninski reformi hudo težavo s kredibilnostjo. Našo so zrušili, zdaj napovedujejo hujšo.«

Predsednik SD je napovedal, da bodo pokojninsko reformo podprli v tistem delu, ki bo usklajen s sindikati in upokojenci, in ki bo uredila izjemne pokojnine. Pristajajo tudi na uvedbo informativnih izračunov, nikakor pa ne na uvedbo osebnih računov. Pri tem ne sme biti ideoloških vprašanj, je dejal.

Branimir Štrukelj je za Delo pred kratkim dejal, da je nesprejemljivo, da bi se pogajali o reformah, obenem pa bi vlada javne uslužbence metala na cesto. Štrukelj namreč meni, da »če bodo odpuščanja, so reforme ogrožene«.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je za 16.15 sklical novinarsko konferenco, kjer bo odgovoril na aktualna vprašanja s področja šolstva.