Potrdili predlog tehničnega zakona za vračilo pokojnin

Predlog določa vračilo odvzetega dela pokojnin v dveh obrokih - 20 odstotkov junija letos, 80 odstotkov maja 2014.

Objavljeno
25. april 2013 16.40
Slovenija.Skofja Loka.27.01.2011 .Foto:Matej Druznik/DELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Vlada je na današnji seji soglasno potrdila predlog tehničnega zakona o povrnitvi neizplačanega dela pokojnin, odvzetega zaradi varčevalnega zakona. Predlog enako obravnava tako tiste, ki so se zaradi znižanih pokojnin pritožili, kot tiste, ki se niso, je na novinarski konferenci na ministrstvu za delo povedala ministrica Anja Kopač Mrak.

Predlog, ki ga vlada pošilja v obravnavo DZ po nujnem postopku, določa vračilo odvzetega dela pokojnin v dveh obrokih: 20 odstotkov bo povrnjenih z izplačilom pokojnin za junij letos, 80 odstotkov pa z izplačilom pokojnin za maj prihodnje leto.

Finančni učinki, ki jih bo imela nedavna ustavna odločba glede pokojnin skupaj s tehničnim zakonom, bodo skupno znašali 28,5 milijona evrov, od tega v letošnjem letu 5,7 milijona evrov in v letu 2014 22,8 milijona evrov.

Ustavno sodišče je z odločbo, ki je začela veljati proti koncu marca, del 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ spoznalo za neustavnega. Gre za določbe, po katerih so se znižale tiste pokojnine, za katere izplačilo delno ali v celoti zagotavlja proračun.

V skladu z varčevalnim zakonom, ki je začel veljati konec maja lani, so se pokojnine z junijem lani znižale približno 26.000 upokojencem. Dopolnitev zakona, ki se je začela uporabljati z letošnjim letom, pa je iz znižanja pokojnin izvzela okoli 8000 upokojencev, ki so bili v aktivnem delu življenja vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, a ker so delali v drugih republikah nekdanje SFRJ, so prispevke vplačevali v tamkajšnje sklade pokojninskega zavarovanja.