Vlada mora prisluhniti zdravnikom, sicer bodo stavkali cel dan

Sindikalist Kuštrin je spomnil na leto 1996, ko so zdravniki za dosego svojih ciljev stavkali tri tedne.

Objavljeno
21. april 2015 19.08
Posodobljeno
22. april 2015 06.00
bsa/onkološki
S. P., Ma. F., Delo.si, STA
S. P., Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je ob današnjem zboru stavkajočih zdravnikov v UKC Ljubljana opozoril, da če bo vlada gluha do njihovih zahtev, bodo 28. maja izvedli celodnevno opozorilno stavko. »Smo majhni, ampak smo močni. Svojo moč pokažemo vsak dan pri svojem delu.

Pri borbi za svoje pravice pa moč pokažemo redko,« je dejal. Kuštrin je zdravnikom tudi dejal, da standardi in normativi, ki so ena od stavkovnih zahtev, »niso fasada za zvišanje plač. Iz nas so se delali norca, ampak se ne bodo več,« je dejal in spomnil na leto 1996, ko so zdravniki za dosego svojih ciljev stavkali tri tedne.

Normative je treba takoj izpolniti

Kuštrin pričakuje, da se bodo pri zaostritvah stavkovnih zahtev v prve vrste, pred mlajše in ranljivejše zdravnike, postavili predstojniki oddelkov.

Dejal je, da je standarde in normative, določene v modri knjižici, treba takoj izpolniti. Poleg tega zahtevajo tudi zviševanje zdravniških plač na trikratno povprečno slovensko plačo. »Zdravniki smo elita pri svojem delu, ne pa po plačah,« je dejal.

Če vlada zahtevam zdravnikov ne bo prisluhnila, bodo 28. maja izvedli celodnevno opozorilno stavko. »To pomeni hudo motnjo v zdravstvenem sistemu. A za to bo odgovorna politika,« je dejal in opozoril na ignoranco ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc do zdravnikov.

Ministrica zatrjuje, da bo obljube izpolnila

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sicer vztraja pri mnenju, da je današnja enourna opozorilna stavka zdravnikov nepotrebna. »Ni treba vzpostavljati nekega problema in izrednih razmer,« je dejala. S tem se je odzvala tudi na Fidesovo napoved, da bodo 28. maja celodnevno stavkali, če jim vlada ne bo prisluhnila.

»Moj resen namen je, da to, kar obljubim, tudi držim in realiziram,« je poudarila ministrica. Po njenem mnenju tako ni potrebe po nadaljevanju izvajanja pritiska Fidesa. »Vsi se lahko vprašamo, kako to, da je bila modra knjižica pripravljena 2008 in da se ti pritiski pojavljajo ravno sedaj,« je dejala.

Pritiski za ukinjanje plačil nadur

Pravni zastopnik Fidesa »Bojan Popovič« pa je glede zdravniških plač opozoril, da se je masa plač za zdravnike v zadnjih letih zmanjšala za 24 odstotkov. »Povprečna plača mladega zdravnika je med 1800 in 2000 bruto, to je dvakratna minimalna plača,« je dejal. »Najprej je treba nekaj narediti na področju osnovnih plač«, je poudaril. Opozoril je tudi, da je močna tendenca, da se plačilo nadur ukini. »Lahko pričakujemo še nadaljnjo kompresijo med plačnimi razredi.«

Poleg tega je delovanje Fidesa in zdravniških organizacij usmerjeno tudi v reformo, ki je po Kuštrinovem mnenju nujno potrebna. Zdravniška prizadevanja za reformo zdravstvenega sistema pa je ponazoril z nedavno letalsko nesrečo v Franciji, kjer je kopilot namerno strmoglavil letalo, medtem ko je pilot skušal razbiti vrata do pilotske kabine s sekiro. »Če ne bomo prijeli za krmilo, bomo strmoglavli,« je dejal.

»Moramo spremeniti smer države in jo bomo tudi spremenili. To vam obljubim, če boste z nami,« je zbranim zdravnikom, ki so danes opozorilno stavkali eno uro, dejal Kuštrin.

Ministrstvo za zdravje nima zadostne avtoritete

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je dejal, da so si zdravniške organizacije enotne in podpirajo zahteve Fidesa. Standardi in normativi so po njegovem mnenju simbolni akt začetka in izkaz volje ministrstva za zdravje, da začne z zdravstveno reformo.

Po njegovih besedah ministrstvo za zdravje nima zadostne avtoritete, da bi uspešno krmarilo slovensko zdravstvo. To vlogo je prevzel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ocenjuje Možina in dodaja, da je to poguba za slovensko zdravstvo.

Prepričan je, da niti ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sama ne more preseči dediščine, ki jo je dobila od hitro se menjajočih zdravstvenih ministrov, pač pa ji mora dati podporo predsednik vlade Miro Cerar. Kot opozarja, brez reforme in vizije slovensko zdravstvo ne more biti v stiku s sodobno medicino in biti konkurenčno z zdravstvo v zahodnih evropskih državah.

Priznani kirurg Valentin Sojar pa je potrebo po standardih in normativih ponazoril s primerjavo: »Če siliš zdravnika, da mora delati več in hitreje, je enako, kot da siliš pianista, da hitreje igra, da bo prej končal.«

Tudi Pergam opozarja na nujnost standardov in normativov

Konfederacija sindikatov Pergam razume stavko zdravnikov, ki je vezana na standarde in normative v zdravstvu, a hkrati opozarja, da je treba zadeve reševati celovito. Svoje zahteve so predstavili na današnji novinarski konferenci, če se ministrstvo za zdravje do njih ne bo opredelilo do konca meseca, pa bodo o stavki razmislili tudi sami.

Zahteve je predstavil generalni sekretar konfederacije Pergam Jakob Počivavšek. Kot je poudaril, se mora nemudoma začeti delo skupin, ki bi najkasneje do konca leta pripravile standarde in normative za vse poklicne skupine v zdravstvu. Prav tako zahtevajo, da se celovito pristopi k odpravi anomalij v plačnem sistemu in da se najkasneje do konca junija najde sistemska zakonska rešitev za medicinske sestre s srednjo izobrazbo.