Povprečnih 365 dni Cerarjeve vlade

Mineva natanko leto dni od imenovanja nove vlade. Kaj se je spremenilo?

Objavljeno
16. september 2015 19.14
Vlada na Koroškem. Baročni dvorec Bukovje. Dravograd, Slovenija 25.marca 2015.
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Danes mineva natanko leto dni, odkar so poslanci potrdili 12. slovensko vlado. Ob prisegi je premier Miro Cerar dejal, da »potrebujemo politično stabilnost, gospodarski razvoj, ureditev javnih financ in veliko socialnega čuta«.

Kot ugotavlja Delov politični komentator Ali Žerdin, je politično stabilnost Cerarjevi vladi uspelo zagotoviti. »Zaželeno je, da politika ni spektakel, kar je Cerarjeva vlada uresničila. Hkrati pa je vlada dolžna urejati skupne zadeve in tudi upravljati konflikte. In urejanje skupnih zadev in upravljanje konfliktov še vedno zahteva deloholike. Pri imperativu, da mora vlada urejati skupne zadeve, je Cerarjeva ekipa povprečna.«

Niti dobro niti slabo

Da ministrom pri svojem delu ne gre najbolje, opažajo tudi državljani. Kot smo ugotovili v Delovi anketi, večina vprašanih delo vlade ocenjuje, kot da »ni bila niti uspešna niti neuspešna«. Tretjina jih meni, da je bila neuspešna, dobra desetina pa, da je bila uspešna. Tudi vladni samofor, kjer vsak mesec preverjamo podporo delu vlade, se v 365 dneh skoraj ni spremenil. V prvem merjenju razpoloženja volivcev je vlada namreč dobila oceno 2,69, trenutno pa naš samofor kaže oceno 2,61.

Delo vlade in vseh posameznih ministrov posebej so ocenili tudi Delovi novinarji. Aktivnosti v zdravstvenem resorju bistveno ne vplivajo na delovanje zdravstva: reforme ni, ZZZS, UKC Ljubljana in Onkološki inštitut upravljajo vršilci dolžnosti*, poročila o nadzoru onkološkega inštituta in srčne kirurgije pa razgaljajo katastrofalno stanje.

Kljub temu da je Cerar ob imenovanju zatrdil, da je drugi tir prioriteta, pa danes ni videti tako. Po naših neuradnih informacijah je  premier Miro Cerar od projekta menda dvignil roke.

Vsaj neumnosti ni bilo

O gospodarskem razvoju je v blogu pred kratkim pisal tudi Delov novinar Miha Jenko, ki ugotavlja, da je za letošnjo 2,7-odstotno rast sedanja ministrska ekipa zaslužna − ali pa kriva − ravno toliko kot za lanski sneg in druge padavine. Tudi s tem se je, mimogrede, Cerarjeva vlada v prvem letu veliko ukvarjala. Kot je ugotovil Jenko, od Cerarjeve obljube, da bo ustanovil medresorsko skupino, ki bo preverila in poskusila preprečiti odtekanje denarja v tujini, še vedno ni nič. Sicer pa, generalno gledano »vladna ekipa v tem mandatu v ekonomski sferi ni delala še večjih neumnosti, kot so jih počele vlade pred njo«.

Na socialnem področju ministrici Anji Kopač Mrak lahko čestitamo za uvedbo instituta odpisa dolga. A več od tega in uvedbe vrednotnic se na socialnem področju ni izboljšalo. Kaj se je spremenilo na drugih področjih, ponekod tudi na bolje − npr. zaščita terana, reliefni podatki, sprejetje zakona o bančništvu −, pa si preberite v prispevku V kaj je Miro Cerar vložil svoj politični kapital.

___

* V skladu z Zakonom o medijih objavljamo popravek:

»V tem trenutku Onkološki inštitut Ljubljana vodi dosedanji generalni direktor s polnimi pooblastili, in sicer do odločitve Vlade RS glede sklepa o razrešitvi, ki ga je sprejel Svet Onkološkega inštituta na svoji zadnji seji. Izredni upravni nadzor Ministrstva za zdravje (na podlagi katerega je nastalo omenjeno poročilo) ni bil izveden na našem inštitutut, ampak na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana.«

prim. Janez Remškar, dr. med.

generalni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana