Pozitivna Slovenija k evropskim liberalcem

V skupini liberalcev že štiri slovenske stranke. Bo Desus podprl kandidaturo Iva Vajgla?

Objavljeno
26. januar 2014 21.06
Anže Božič, Tanja Starič
Anže Božič, Tanja Starič
Ljubljana – Svet Pozitivne Slovenije se bo po naših informacijah ta teden odločil, da se bo stranka priključila politični skupini evropskih liberalcev Alde. V njej so tudi LDS, Zares in Državljanska lista. V Aldeju si želijo, da bi vse štiri stranke nastopile na skupni listi, toda to je še vedno malo verjetno.

Odločitev Pozitivne Slovenije, da se priključi skupini liberalcev, je pomembna tudi zaradi notranjih razmer v stranki. Ustanovitelj stranke Zoran Janković je bil namreč naklonjen vstopu v levo evropsko grupacijo S&D, medtem ko je Alenka Bratušek bliže politični sredini.

PS, DL in LDS

Kandidati PS za evropske volitve še niso določeni, znano pa je, da so med evidentiranimi tudi poslanki Melita Župevc in Janja Klasinc ter minister Roman Jakič. Janez Potočnik za PS verjetno ne bo kandidiral, bi pa aktivno podprl listo vseh štirih strank. Alde si za povezovanje liberalnih strank, ki jim ankete za evropske volitve ne kažejo najbolje, prizadeva tudi v drugih državah, denimo v Italiji. Kot je znano, bi se v Sloveniji s skupnim nastopom strinjala LDS z Jelkom Kacinom, zadržani pa so v DL in PS, čeprav te možnosti, zlasti v PS, ne izključujejo povsem.

Državljanska lista je prejšnji teden končala evidentiranje kandidatov. Po naših informacijah se za položaj evropskega poslanca ne bo potegoval predsednik stranke Gregor Virant in bo tako ostal notranji minister.

SDS, SD in NSi

V največji opozicijski stranki so prejšnji teden zanikali govorice, da se bo za funkcijo evropskega poslanca potegoval tudi njihov prvak Janez Janša. SDS ni odgovorila na vprašanje, kdaj bodo izbrali in predstavili kandidate. Po neuradnih informacijah pa naj bi to storili kmalu, pred drugimi strankami, ki bodo imena večinoma objavile šele pred začetkom uradne kampanje. Listo SDS naj bi tako kot na prejšnjih volitvah znova vodil Milan Zver.

Priprav so se zgodaj lotili tudi v NSi. Kot je potrdil na facebooku, bo strankino listo – kljub ponovni bolezni – še tretjič vodil Lojze Peterle. Najmanjša parlamentarna stranka bo sicer na evropsko listo uvrstila tako rekoč vsa svoja prepoznavna imena. Med drugim predsednico Ljudmilo Novak, nekdanjega obrambnega ministra Aleša Hojsa in nekdanjo ministrico za visoko šolstvo Mojco Kucler Dolinar, zato si ob nizki volilni udeležbi obetajo celo zmago na majskih volitvah.

V SD so pred kratkim sklenili evidentiranje in za osem mest v Bruslju nominirali kar 160 kandidatov. Poleg obeh sedanjih strankinih evropskih poslank – Tanje Fajon in Mojce Kleva Kekuš – je med njimi tudi strankin prvak Igor Lukšič. V SD ne izključujejo, da se bo za kandidaturo odločil in se tako kot predsednik stranke prvič »stehtal« na volitvah.

SLS, Desus in vstajniki

V SLS in Desusu evropskim volitvam ne pripisujejo velikega pomena. Prvi bodo zaradi političnega pozicioniranja svojo listo najverjetneje sestavili, a o konkretnih imenih še ne govorijo. Desus svojih kandidatov zagotovo ne bo imel, pač pa bi po naših informacijah lahko pri ponovni kandidaturi podprli Iva Vajgla, ki se je razšel z Zaresom.

Evropske volitve bodo prvi preizkus za vstajniško Solidarnost, ki se za sodelovanje pogovarja s Trsom Matjaža Hanžka, DSD Franca Žnidaršiča in Iniciativo za demokratični socializem. Za kandidaturo najprej potrebujejo podporo 1000 volivcev, da je pripravljen kandidirati, pa nam je potrdil eden od treh voditeljev Solidarnosti Damjan Mandelc.