»Onemogočanje Supervizorja je dejanje proti demokraciji«

Mirovni inštitut apelira na vse pristojne, naj naredijo vse, da aplikacija začne nemoteno delovati.

Objavljeno
21. julij 2015 12.58
jsu*supervizor
Pi. K., Delo.si, Ma. F.
Pi. K., Delo.si, Ma. F.

Ljubljana − Mirovni inštitut poziva, da se delovanje aplikacije Supervizor, ki je od včeraj dalje nedostopna, takoj omogoči.

Na predsednika KPK, predsednika države, predsednika vlade, predsednika državnega zbora, pooblaščenko za dostop do IJZ, ministra za pravosodje, ki je bil predsednik KPK v času, ko je bil vzpostavljen Supervizor, ter vse druge v državnih strukturah, ki so pristojni za področje transparentnosti javne uprave, apelirajo, da nemudoma naredijo vse, da »ta pomembni mehanizem zagotavljanja transparentnosti porabe javnih sredstev in preprečevanja korupcije nemoteno deluje ter da se ga še nadgrajuje, ne pa uničuje in onemogoča«.

»Način izvedbe Supervizorja je bil pravilen«

Nekdanji predsednik KPK Goran Klemenčič zagotavlja, da se bo tudi kot član aktualne vlade zavzel, da Supervizor čim prej ponovno zaživi. Po njegovem mnenju je bil sicer način postavitve Supervizorja, ki je nastajal ob pomanjkanju sredstev in bil pozdravljen tudi zaradi sodelovanja med civilno družbo, državno upravo ter posamezniki, pravilen.

»Takšni projekti ne morejo in ne smejo biti talec sposobnosti ali nesposobnosti, volje ali pomanjkanja le-te s strani vsakokratnih predstojnikov državnih organov. Pogovori tako že potekajo,« je povedal za STA.

Ob tem je spomnil, da sta nastajanje ideje in izvedba Supervizorja potekala v času in okoliščinah, ko KPK ni imel dovolj sredstev niti za izplačilo plač zaposlenim in osnovno delovanje. »Stavba na Dunajski cesti 56 poleg tega ni imela dovolj dobro razvite strežniške infrastrukture za delovanje tovrstne aplikacije, z razmeroma počasno povezavo v splet, potrebna nadgradnja pa bi stala približno 50.000 evrov - v kar seveda ni vključen strošek razvoja potrebne programske opreme,« je opisal nekdanji predsednik KPK.

Nagrada za pomembne dosežke

Kot so na Mirovnem inštitutu zapisali v sporočilu za javnost, gre za instrument, ki ga v svetovnem merilu Sloveniji priznavajo kot izjemen dosežek na področju zagotavljanja informacij javnosti o porabi javnih sredstev ter s tem tudi boja proti korupciji in zlorabam. Po njihovem mnenju je aplikacija zgled drugim državam v soseščini in zagovornikom odprtosti javnih informacij in vlad. Spomnili so še, da je leta 2013 Slovenija za Supervizor prejela nagrado Združenih narodov za pomembne dosežke v javni upravi.

»Vsako onemogočanje delovanja takšnega instrumenta je zato treba šteti za dejanje proti demokratičnim dosežkom Slovenije, proti državljanom in njihovi pravici obveščenosti in dostopa do informacij javnega značaja, proti sistemu boja proti korupciji, navsezadnje pa tudi proti mednarodnemu ugledu Slovenije,« so še zapisali.

»Nedopustno je, da v 21. stoletju, ko je uporaba informacijske tehnologije postala standard in je enostavno dostopna, prenos aplikacije iz enega strežnika na drugega državnemu organu vzame dva meseca. To bi moralo biti in je lahko storjeno v enem dnevu, zato je ustavitev delovanja Supervizorja toliko bolj nerazumljiva in nesprejemljiva« pravi generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob začasni ustavitvi aplikacije Supervizor opozarja na vprašljivo delovanje KPK in vseh organov, ki morajo skrbeti za nemoteno delovanje te mednarodno nagrajene aplikacije.

Opažajo tudi, da je Supervizor od zadnje nadgradnje tarča raznovrstnih napadov, saj je vsekakor v interesu nekaterih, da je njegovo delovanje onemogočeno. Nenadna ustavitev aplikacije odpira vsekakor več vprašanj kot daje odgovorov zato »KPK pozivamo, da obrazloži razloge, zakaj je bilo treba za prenos na drug strežnik prekiniti delovanje Supervizorja in zakaj niso s prenosom počakali dokler ne uredijo vseh potrebnih korakov za prenos« dodaja Doria.