Pozivi k odstopu Štefaneca se vrstijo

PS: Stranka ni imenovala nobenega kandidata. Erjavec (Desus): Če Štefanec ne bo odstopil, je s KPK konec.

Objavljeno
10. marec 2014 10.18
Posodobljeno
10. marec 2014 10.38
Boris Štefanec, KPK
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B.,T. S., notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B.,T. S., notranja politika

Ljubljana − V petek je predsednik države Borut Pahor imenoval novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisa Štefaneca, danes pa se že vrstijo pozivi politke, društev in civilnih iniciativ, naj Štefanec odstopi. V PS so zapisali, da niso bili seznanjeni z nobeno kandidaturo njihovih članov.

Prah je v zadnjih dneh dvignilo razkritje, da je Štefanec pred imenovanjem izstopil iz stranke Pozitivna Slovenija (PS) in da je menda hotel zakriti svojo povezanost s stranko. Sam je za Delo potrdil, da je bil član PS, ni pa hotel povedati, zakaj se je včlanil v stranko. In zakaj je odstopil? »Da ne bi doživljal očitkov o pristranski obravnavi ljudi, ki so ali so bili člani PS. Če bom ocenil za potrebno, se bom v takšnih primerih sam izločil, kar mi zakon omogoča,« je dejal novi predsednik KPK.

PS: Izbiri Pahorja je potrebno zaupati

Iz stranke PS so sporočili, da v nabor niso imenovali nobenega kandidata za senat KPK, niti niso bili seznanjeni, da naj bi kateri član PS za to funkcijo kandidiral.

»Poleg tega ne ustava ne zakon ob kandidiranju za funkcijo v senat KPK članstva v politični stranki ne prepovedujeta. Stranka PS tudi ni vedela in ne preverjala, kdo od več deset prijavljenih kandidatov je član PS, prav tako ji ni noben član komisije kot tudi predsednik države tega ni razkril, kar je edino pravilno. Verjamemo, da je bil predsednik države seznanjen z vsemi relevantnimi dejstvi in je to vzel pri svoji odločitvi na znanje in s tem za izbor tudi prevzel odgovornost. V kolikor je torej ob vedenju vseh znanih dejstev predsednik države ocenil, da je gospod Štefanec primeren kandidat, je potrebno njegovi izbiri zaupati in gospodu Štefancu dati priložnost, da dokaže svojo neodvisnost in strokovnost v vlogi predsednika KPK,« so zapisali.

Koalicija in opozacija enotni: Naj odstopi

V Državljanski listi (DL) so zapisali, da so pričakovali »močnega in nestrankarskega predsednika KPK, dobili pa šibkega in strankarskega. Zelo slabo.« Prvak DL Gregor Virant je danes dodal: Če želi (Štefanec, op. a.) dobro instituciji KPK, naj odstopi.

Karl Erjavec (Desus) je pred koalicijskim sestankom ostro sporočil: »Če Štefanec ne bo odstopil, je s KPK konec.« Škandalozno se mu tudi zdi, da je zamolčal članstvo v stranki, saj ga v nasprotnem primeru po njegovem prepričanju predsednik Pahor ne bi imenoval. »Nekorektno je tudi do predsednika republike,« je dodal prvak Desusa.

»Korucpija je resen problem v Sloveniji in njegovo imenovanje je negativen singal, da se z bojem proti njej misli resno,« je dejal Erjavec.

Po mnenju predsednika SD Igorja Lukšiča se mora Štefanec o odstopu sam odločiti.» V tej klimi bo gotovo imel težave s kredibilnostjo, zato naj dobro premisli svoj položaj in se prav odloči.« Lukšič je še opozoril, da so izbira, postopek izbire in ob imenovanju izraženo nezadovoljstvo predsednika države slaba popotnica komisiji. »Če se bo skepticizem nadaljeval, je treba premisliti, ali KPK potrebujemo ali ne.«

Tudi v Novi Sloveniji (NSi) menijo, da Štefanec ni prava oseba za vodenja KPK.» Imenovanje človeka, ki je član določene politične stranke, na mesto predsednika KPK je neokusno, če že ne neodgovorno,« so zapisali. Pri tem menijo, »da bi svoje delo težko opravljal brez očitkov o politični pristranosti njegovih odločitev in dejanj.«

Tanko: Pahor je storil veliko napako

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na novinarski konferenci dejal: »Očitno je bil izbran kandidat, ki je ustrezal političnim kriterijem, da bi bila vloga KPK kot organa še naprej sankcioniranje političnih nasprotnikov. Tri od petih članov izbirne komisije je imenovala koalicija (Melita Župevc, Tanja Šarabon, Polonca Kovač), v drugem krogu javnega poziva pa se jim je pridružila še Simona Habič, društvo Integriteta).«

Tanko še meni, da je Pahor storil veliko napako, da je podpisal imenovanje Štefanca, kljub temu da je bil seznanjen z njegovo politično preteklostjo. »To je dokaz, da je zakon o integriteti navadno skropucalo in da takšne prakse KPK ne potrebujemo,« je bil oster.

Bogovič: Odstop Štefaneca zadnje upanje

»Oseba, ki tik ob imenovanju na ta položaj izstopi iz politične stranke, ki je nenazadnje največja vladna stranka  in vodi oblast v državi, hkrati pa ima v svojih vrstah tudi takšno breme, kot je poročilo KPK zoper njihovega, ta trenutek še vedno zamrznjenega predsednika Zorana Jankovića, nima nikakršnih predispozicij osebne integritete za ta položaj. Prav tako Štefanec, kot nekdanji funkcionar ZKS, sekretar občinskega komiteja Zveze komunistov v Murski Soboti, ni primeren za položaj KPK,« pa so v odzivu zapisali v SLS. 

Njen predsednik Franc Bogovič je prepričan, da bi moral Štefanec prevzeti odgovornost in nemudoma odstopiti. »Ta poteza je še zadnje upanje, da se v Sloveniji začnemo s problemom korupcije resno in odgovorno ukvarjati in ustvarjati delujočo pravno državo,« pravi Bogovič.

Solidarnost: Pahor naj izbere drugega kandidata

V zunajparlamentarni stranki Solidarnost so nad izbiro novega predsednika razočarani in pozivajo Pahorja, da izbere drugega kandidata. Menijo, da je Štefanec izgubil začetno verodostojnost, ker s svojo strankarsko pripadnostjo »ni odkrito seznanil članov izbirne komisije ali predsednika republike,« so zapisali.

V Solidarnosti so kritični tudi do predsednika države, ki je vodstvo imenoval, kljub temu da o pravi izbiri ni bil prepričan in je s tem diskreditiral lastni izbor. Dejal je namreč: »Če bi mi postopek omogočal večjo vlogo, bi se morda odločil drugače.«

Sovodja stranke Solidarnost Uroš Lubej je na twitterju še zapisal: »Tipično za Pahorja. V roki nosi rožico, z nogo potepta gredico.«

Tam se je odzvala tudi evropska poslanka Tanja Fajon: »Slaba popotnica za delo KPK pod vodstvom Štefanca. Če mu bo zvezala roke, je bolje, da odstopi. Nujno rabimo kredibilno in močno komisijo.«

Odstopiti bi moral že ob imenovanju

Zanimiv odziv je prišel tudi iz neparlamentarne stranke Zares, njen predsednik Pavel Gantar je namreč zapisal, da bi moral Štefanec odstopiti že ob imenovanju.

»Odstopiti bi moral v tistem trenutku, ko ga je predsednik države Borut Pahor predstavil javnosti in ob tem še omenil, da je pri imenovanju imel omejene možnosti in namignil, da bi se odločil drugače, če bi imel drugačna pooblastila. V politiki smo videli in doživeli že marsikaj, takšnega omalovaževanja ob imenovanju na določen javni položaj pa še ne,« je sporočil Gantar.

Štefanec bi moral po njegovem mnenju »na predstavitvi, če bi kaj dal nase, napisati odstopno izjavo na papirnato servieto ali žepni robček, jo poriniti predsedniku v roke in vpričo novinarjev in državnika odkorakati s prizorišča.«

Po mnenju Gantarja, Štefanecov greh tako ni, da je bil član PS, »nehigiensko je, da je izstopil v trenutku, ko je bil imenovan za predsednika KPK, ampak to, da je dopustil, da je predsednik države, ki ga je imenoval, že prvi dan opletal z njim kot z obrabljeno cunjo. Da torej ni vreden funkcije, na katero ga je imenoval,« je še zapisal.