Pozivi poslancem k sprejetju novele, ki bi uredila študentske organizacije

Iskra bi uredila nepravilnosti v ŠOS. Ministrstvo predlog označilo za neprimeren. Kaj bodo danes odločili poslanci?

Objavljeno
28. junij 2016 11.09
Novinarji v Ljubljani, 9. decembra 2015 [novinarji,mediji,študentje,pisanje,motivi,Ljubljana]
Pi. K.
Pi. K.

Predlog novele Zakona o skupnosti študentov, ki ga je pripravilo študentsko društvo Iskra, bodo danes obravnavali poslanci na odboru za izobraževanje, šport in mladino. Ministrstvo za izobraževanje in šport je pred časom izdalo mnenje, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Študentje in druga zainetresirana javnost zato pred današnjo obravnavo novele članom odbora prek avtomatiziranega pošiljanja elektronskih sporočil pošiljajo pozive k nadaljnji obravnavi novele zakona. Do zdaj je novelo podprlo skoraj 300 posameznikov.

Za kaj gre?

Študentsko društvo Iskra je marca pozvalo vse parlamentarne stranke k nujnim dopolnitvam zakona o skupnosti študentov, saj zakon, ki daje pravno podlago za delovanje ŠOS, namreč kljub številnim nepravilnostim v delovanju študentskih organizacij ni bil spremenjen že od leta 1994.

Zaradi čedalje večjih nepravilnosti v delovanju ŠOS so v Iskri sami pripravili novelo zakona (ZSKUS), ki ureja študentsko organiziranje, v katerem med drugim zdaj ni transparentnih in javnih volitev, ustreznega sankcioniranja študentskih funkcinarjev ter nadzora nad namenskostjo porabe sredstev.

Prav tako pa, kot so večkrat opozorili v Iskri, milijone evrov javnih sredstev upravlja peščica ljudi na zelo sporen, večkrat tudi nelegalen način. »Korupcijski škandali, volilne prevare in nenamenska poraba sredstev pesti domala vse študentske organizacije že vse od ustanovitve. V slovenski javnosti so odmevali primeri ponujanja podkupnin študentskim funkcionarjem, fiktivnih svetovalnih pogodb za nakupe kopališč in privatizacij zavodov. Najnovejša velika afera se je zgodila v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani pri nakupu in obnovi zemljišč v Pivovarniški ulici. ŠOU je namreč zemljišče za novonastali kampus preplačala za 850.000 evrov. Z investicijo študentski funkcionarji tudi špekulirajo, saj se bo v bližnji prihodnosti čez kupljeno zemljišče gradila železniška proga Tivolski lok. S to potezo želijo prekanalizirati predvidene odškodnine za odkup zemljišč v svoj proračun,« so zapisali. 

V Iskri zato hočejo z novelo definirati »vsaj osnovne pravne okvire študentskega organiziranja, ki bi lahko preprečili nadaljnje malverzacije študentskih funkcionarjev in odtekanje študentskih milijonov v zasebne žepe ter nad akterji uvedle nujno potreben zunanji nadzor«.

Celotni predlog novela zakona ZSKUS.