»Pravosodne reforme v Sloveniji gredo v pravo smer«

Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova: Skrajšati morate še sodne zaostanke v nekazenskih zadevah.

Objavljeno
29. junij 2015 17.14
Jourova
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova je po današnjem sestanku z ministrom za pravosodje Goranom Klemenčičem izrazila prepričanje, da gredo reforme, ki jih na področja pravosodja načrtuje naša država, v pravo smer.

V izjavi za medije po srečanju s Klemenčičem, je Jourova poudarila prepričanje, da mora Slovenija nadaljevati z uresničevanjem priporočil, ki jih je v pregledu stanja na področju pravosodja v EU za leto 2015 Sloveniji dala EU.  Evropska komisija je med drugim ugotovila, da bi morala Slovenija skrajšati zaostanke pri nekazenskih zadevah, predvsem civilnih in gospodarskih zadevah na prvi stopnji odločanja. Jourova je prepričana, da je problem mogoče rešiti z boljšim vodenjem sodišč ter določitvijo rokov, v katerih morajo sodišča na prvi stopnji sprejeti odločitev.

»Posebej spoštujem, da slovensko pravosodno ministrstvo načrtuje, kako čim bolj izkoristiti evropska sredstva za reformo pravosodnega sistema,« je med drugim izpostavila komisarka. Pozdravlja tudi namero, da se zagotovi javna objava vseh odločitev sodišč na prvi stopnji, saj večja preglednost prispeva k povrnitvi zaupanja ljudi v pravosodje.

Evropski javni tožilec

S Klemenčičem sta po besedah komisarke govorila tudi o ustanovitvi urada evropskega javnega tožilca, kar načrtuje Evropska komisija in o predlogu splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov. Glede omenjenega urada je komisarka poudarila, da bi šlo za močno inštitucijo, ki bi zagotovila sodelovanje javnih tožilcev držav članic, hkrati pa bi decentralizirala tožilski urad EU z izključno pristojnostjo za preiskovanje kaznivih dejanj v zvezi s proračunom EU.

Glede uredbe o varstvu osebnih podatkov pa je povedala, da se usklajevanja o njej nadaljujejo. Po njenih besedah Slovenijo sicer skrbi, da zaščita osebnih podatkov ne bi zdrsnila pod raven, kot je že zagotovljena, s čimer pa se strinja tudi Evropska komisija.

Klemenčič pa je, kot je dejal, komisarki predstavil»pozitivne trende, ki jih je v določeni meri izpostavil pregled stanja na področju pravosodja v EU za leto 2015. Glede urada evropskega javnega tožilca je izpostavil, da mora biti zasnovan kot učinkovit organ, ki pa preganja zgolj najtežje oblike kaznivih dejanj proti interesom EU, glede uredbe o varstvu osebnih podatkov pa, da je treba pogajanja o njej nadaljevati premišljeno, s primarnim ciljem ohranitve visoke ravni varstva osebnih podatkov.

Komisarka svoj obisk nadaljuje na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, srečala pa se bo tudi s člani odbora DZ za pravosodje in člani odbora DZ za zadeve EU. Slednji namreč oktobra ni podprl uredbe za ustanovitev evropskega javnega tožilstva, ker so člani prepričani, da uredba krši načelo subsidiarnosti, zaradi česar mora Evropska komisija uredbo vnovič preučiti in jo spremeniti.