Pred DZ nasprotniki izenačitve pravic istospolnih parov

Aleš Primc je napovedal, da bodo v roku enega tedna začeli zbirati podpise za referendumsko pobudo.

Objavljeno
03. marec 2015 20.22
Shod za družino Dan ljubezni
Sandra Hanžič, notranja politika
Sandra Hanžič, notranja politika

Ljubljana - Več tisoč nasprotnikov izenačitve pravic istospolnih parov je danes popoldne preplavilo Trg republike in ga ovili v rumeno barvo. Rumene so bile majice, baloni in tudi plakati, na katerih je pisalo: »Izenačitev poroke je samomora naroda«, »Otrok je dar, in ne pravica odraslih«, »Za šolo brez teorije spola«, »Otrok ne damo!«, »Sem mati, ne starš 2«, »Potrebujem očeta in mamo.«

Shoda, ki so ga poimenovali Dan ljubezni, se se udeležile najrazličnejše starostne skupine, manjkalo ni niti otrok, o katerih je bilo tudi največ govora.

Metka Zevnik, predsednica Združenja starih staršev Slovenije in sovodja Koalicije Za otroke gre, je razložila, da so stari starši ogorčeni nad poslanci, ki bodo sprejeli zakon, ki bo istospolnim omogočil posvajanje otrok, starim staršem pa ne. »Ni res, da zakon nikomur nič ne jemlje. Staršem, starim staršem in otrokom jemlje prihodnost in človekove pravice,« je dejala in poudarila, da morajo imeti istospolni pravice urejene enako kot vsi ostali pari, toda ne v zakonu, ki ureja posvojitve otrok.

Tomaž Merše, predsednik društva Družinska pobuda, je spregovoril o morebitnih posledicah sprejetja zakona, ki daje prednost interesom odraslih in ne otrok. V osnovnih šolah bodo po njegovem mnenju promovirali alternativne oblike skupnosti in homoseksualnost, zakon pa da odpira tudi pot do nadomestnega materinstva, v katerem postanejo otroci »tržno blago«, matere pa »biokontejnerji«.

Zadnji je spregovoril Aleš Primc, sovodja Koalicije Za otroke gre in vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok, ki je izrazil navdušenje nad »daleč največjim shodom za človekove pravice otrok in družin v zgodovini Slovenije«. Rekel je, da jih čakajo kri, solze in znoj, toda da imajo dolžnost, da dajo ljudem resnično možnost izbire. Zato je napovedal, da bodo v roku enega tedna začeli zbirati podpise za referendumsko pobudo in vse udeležene povabil naj zavihajo rokove. Organizatorji so z množico zmolili, na koncu pa povabili k sveti maši v uršulinsko cerkev.

Pred poslopjem DZ, kjer je potekala razprava o zakonu o zakonski zvezi, se je zbralo tudi nekaj podpornikov novele.