Pred stavko: nelagodje tudi med poslanci

V opoziciji razumejo razloge 
za stavko, koalicija je proti stavki, oboji pa sindikate pozivajo k razumu.

Objavljeno
16. april 2012 20.57
Posodobljeno
17. april 2012 06.00
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika

Ljubljana - Stavka javnega sektorja v sredo med poslanci nima večinske podpore. Poslanci iz koalicije je ne podpirajo in pozivajo sindikate k razumu, v opoziciji so stavki naklonjeni, čeprav je ne podpirajo, denimo v Pozitivni Sloveniji.

»Stavke javnega sektorja ne podpiram, čeprav jo razumem. Očitno sindikatom ni preostalo nič drugega kot stavkati,« pravi poslanka PS Alenka Bratušek, ki je bila pred poslansko funkcijo zaposlena na ministrstvu za finance, kjer je vodila direktorat za proračun. Stavke ne podpira, ker bo povzročila prevelike stroške, a levji delež krivde po njenem mnenju nosi vlada, ki bi se morala dogovoriti s sindikati.

Dejan Židan (SD) podpira stavko, čeprav je pred vstopom v politiko deloval v gospodarstvu. »Stavko razumem kot krik socialne države, ki je nova vlada ne razume. Vlada ravna tako, kot da sovraži javni sektor, zato je prav, da se na to glasno opozori. Vlada si zasluži dodatni minus, ker poskuša spreti javni sektor in sektor gospodarstva. Socialni demokrati menimo, da je javni sektor zelo pomemben za družbo, zato ne razumemo zelo velike želje vlade, ki ga poskuša razgraditi in ustvariti pogoje za zasebne šole in zasebno zdravstvo. Od tega bo imela koristi le peščica, večina pa bo na slabšem,« meni Židan.

»Vladni ukrepi so pošteni«

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša ne more jasno odgovoriti, ali podpira stavko javnega sektorja. Ni pa mogoče spregledati nekaterih dejstev, dodaja. »Država je v slabem finančnem položaju, zato je treba uravnotežiti javne finance, zadolževanje pa ni več sprejemljivo in ne mogoče. Ni prav, da bi se danes zadolževali, naše dolgove pa poravnavali potomci,« je dejal Jurša.

Vodja poslanske skupine Državljanske liste Rihard Braniselj ne podpira stavke javnega sektorja, ker meni, da ni utemeljena in da je prenagljena. »V stranki razumemo revolt sindikatov, a si želimo, da bi pokazali več razumevanja za položaj, v katerem se je znašla država, in tudi za vlado, ki predlaga ukrepe, ki so državotvorni in pošteni za vse,« pravi Braniselj.