Predčasne volitve, nova vlada, tehnična vlada, prehodna vlada?

Matej Makarovič in Samo Uhan o odločitvi Državljanske liste in verjetnem razpletu politične krize.

Objavljeno
14. januar 2013 08.30
Posodobljeno
14. januar 2013 11.00
šipič PARLAMENT
An. B., Z. P., notranja politika
An. B., Z. P., notranja politika

Ljubljana - Politični analitik Matej Makarovič ocenjuje, da odločitev DL pomeni bolj ali manj konec te vlade, saj pobuda, da SDS ponudi novega mandatarja, po njegovem mnenju ni preveč resno mišljena.

Dekan FUDŠ utemeljuje, da Virant s tem že vnaprej domneva, da bo Janša ponudbo zavrnil, sicer ne bi nakazoval novih koalicijskih kombinacij. Poleg tega, dodaja Makarovič, bi odstop predsednika vlade po ustavi avtomatično pomenil padec celotne vlade, kar bi pomenilo, da bi se karte delile znova.

»Pri Virantu gre najbrž bolj za taktiko, kako čim prej zrušiti vlado in hkrati za nastalo nestabilnost okriviti Janšo,« razmišlja. Makarovič pričakuje, da bo Janša zato takoj, ko bo dokončno ugotovil, da vlade v normalno delujoči obliki ne more ohraniti, deloval v smeri predčasnih volitev. »Te bi ustrezale tudi SD, zato jih bo verjetno podprla, najbrž pod vplivom nekaterih meritev javnega mnenja, pa se zdaj k tej ideji bolj nagiba tudi Virant. Še najtežje se bo zanje izrekla PS, vendar je vprašanje, ali bo sploh imela izbiro,« sklene Makarovič.

Analitik Samo Uhan s FDV meni, da imamo pred seboj več rešitev, ni pa popolnoma jasno, katera bo na koncu obveljala, ker politične stranke trenutno še preračunavajo možne scenarije in kalkulacije.

Predčasne volitve so verjeten razplet, če ne bo oblikovana tehnična vlada, vendar jih ta hip še ne bi postavljal med rešitve povsem na vrhu. To pa zato, ker pomenijo za politične stranke v tem trenutku preveliko tveganje. Ni jasno, pravi Uhan, ali bo protestni potencial ponudil svojo opcijo in ali se bo tej uspelo artikulirati. »Variabilni del volilnega telesa, ki je popolnoma neulovljiv v raziskavah javnega mnenja, je uganka za vse.«

Za Uhana bi bila optimalna rešitev neka prehodna vlada, ki bi bila sposobna odpreti prostor za civilno razpravo o razvojnih prednostnih ciljih države.

Državljanska lista odhaja

»Želimo, da koalicija nadaljuje izvajanje reform, zato od najmočnejše vladne stranke pričakujemo državotvorno odločitev. Zavedamo se, da lahko pride tudi do politične krize, a bi bila ta izključno odgovornost gospoda Janše in SDS,« je v soboto po menda precej polemični razpravi sveta DL dejal predsednik stranke in državnega zbora Gregor Virant. V nasprotnem od premiera v desetih dneh pričakujejo, da bo v parlamentu vložil glasovanje o zaupnici vladi, ki pa je ne bodo podprli.