Predčasne volitve pogubne za DL in PS?

Analitik Igor Pribac: Pričakujem sankcije za vodjo poslanske skupine Janija Möderndorferja.

Objavljeno
26. april 2014 13.17
G. U, Nedelo, Pi. K., Delo.si, STA
G. U, Nedelo, Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Po zmagi Zorana Jankovića na kongresu Pozitivne Slovenije je po mnenju političnih analitikov Igorja Pribca in Matevža Tomšiča možno, da se bo stranka razklala dva dela, a tako bi verjetno bilo tudi v primeru zmage Alenke Bratušek. Zelo možne so tudi predčasne volitve.

Pribac poudarja, da je pred Jankovićem prvi veliki izziv, boj za enotnost stranke ter ohranitev vseh poslancev v poslanski skupini. Verjame sicer, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, kljub temu pa dvomi, da bo poslanska skupina ostala povsem neokrnjena. Pričakuje tudi sankcije za vodjo poslanske skupine PS Janija Möderndorferja, naklonjenega Bratuškovi. A možno, da bo Möderndorfer že sam potegnil neko potezo, preden jo bo Janković, je ocenil.

Motivi Jankovića še vedno niso znani

Tudi za Tomšiča je padec vlade zelo verjeten, vendar obenem poudarja, da nič v slovenski politiki ni samoumevno, saj je slovenski politični prostor poln posebnosti. Pribac meni, da je Janković potegnil potezo, ki s stališča njegovih domnevnih ciljev ni racionalna. Če bi namreč Alenka Bratušek še naprej predsedovala PS in bi stranka enotno podprla Jankovićevo kandidaturo za ljubljanskega župana, bi Janković tudi imel več možnosti za ponovno županovanje.

Pribac se tudi sprašuje, kakšni so racionalni razlogi, ki so Jankovića motivirali, da kandidira proti predsednici vlade. »Ena od možnosti je, da je padel v skušnjavo stranko uporabiti kot ščit v svojih zasebnih pravnih postopkih,« je razmišljal. Besede, da bi kljub njegovi zmagi Bratuškova vodila vlado, se mu ne zdijo resnične.

Načrti, da bi PS imela predsednika stranke, predsednico vlade in župana Ljubljane, so »račun brez krčmarja.« Kot je spomnil, koalicijski partnerji v prvih odzivih že zahtevajo pogovore o določitvi datuma predčasnih volitev.

Rezultat petkovega kongresa je po Tomšičevih besedah nekoliko presenetljiv, ker je bilo ogromno pritiska iz političnega ozadja tudi tistih, ki so botrovali k samemu nastanku stranke.

Predčasne volitve pogubne za stranke

Tomšič težko napoveduje rezultat morebitnih predčasnih volitev. Po javnomnenjskih anketah sicer v zadnjem času res vodi SDS, vendar predsednika te stranke Janeza Janšo čaka sodba v zadevi Patria. Če bi bil Janša obsojen, to sami stranki verjetno ne bo več toliko škodovalo, bo pa težava sklepanje koalicije.

Nekatere druge stranke, denimo DL, pa so verjetno obsojene na propad, razmišlja Tomšič. Tudi PS bo verjetno dobila bistveno manj glasov, kot jih je dobila na volitvah 2011. Se pa na drugi strani kažejo neke morebitne stranke, ki računajo na to, da bi se jim predčasne volitve lahko obrestovale. Tukaj Tomšič omenja predvsem listo Igorja Šoltesa, ki ji ankete za evropske volitve kar dobro kažejo.

Možnost preoblikovanja koalicije obstaja?

Tudi sociolog dr. Matej Makarovič, dekan fakultete za uporabne družbene študije iz Nove Gorice meni, da bi bili PS in DL poraženki na volitvah. »Ker premierka in koalicijski partnerji ne morejo v celoti požreti besede, se sedanja koalicija v enaki obliki ne more nadaljevati. Čeprav so večinoma najavili predčasne volitve, obstaja še možnost preoblikovanja sedanje koalicije z namenom, da se volitvam kljub vsemu izognejo. Že zato, ker bi najmanj Pozitivna Slovenija - dobila bi bistveno manj poslancev - in Državljanska lista - zelo verjetno bi ostala zunaj parlamenta - bili nesporni poraženki in ker bi mnogi sedanji poslanci ostali pred vrati državnega zbora. Takšno preoblikovanje koalicije bi bilo mogoče, če podporniki Bratuškove oblikujejo novo stranko, ta se z nekaj poslanci vključi v koalicijo z dosedanjimi partnerji, Janković pa bi jo s preostalimi poslanci PS pri ključnih odločitvah podpiral kot tako imenovana konstruktivna opozicija, da bi se izognil zase prav tako zelo tveganim volitvam. Tak scenarij bi bil verjeten predvsem v primeru, če sodišče oprosti Janšo, saj bi bila v tem primeru opozicijska SDS vsaj kratkoročno v dodatni prednosti glede na stranke dosedanje vladne koalicije. Če ga obsodi ali vrne postopek na prvo stopnjo, pa bodo vse ključne stranke imele približno podobno neugodna izhodišča za predčasne volitve, zato bo imela koalicija manj razlogov, da išče razne scenarije B. Morda ni naključje, da si je Bratuškova vzela dodaten čas za premislek, čeprav bi morala biti glede na njene predhodne izjave odločitev pravzaprav jasna že v minuti, ko je bila na kongresu poražena.«