Predlog NSi: SDS naj umakne referendum, Grilc naj da denar za digitalizacijo arhivov

»Prepričana sem, da je minister Grilc pripravljen sprejet ipobudo,« pravi predsednica NSi Ljudmila Novak.

Objavljeno
21. februar 2014 11.35
Posodobljeno
21. februar 2014 11.35
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana − Predsednica NSi Ljudmila Novak je danes predstavila predlog za ministrstvo za kulturo in SDS o referendumu o arhivih, ki ga po njenih besedah ne bi smele ne mogle zavrniti. »Pozivamo ministra za kulturo Uroša Grilca in SDS, da skleneta dogovor, da bi pobudnica umaknila zahtevo za referendum, ministrstvo pa bi denar, ki bi ga sicer namenili za referendum, porabili za digitalizacijo udbovskega arhivskega gradiva,« je predlagala Novakova.

Predlog NSi bi bil lahko sprejemljiv za obe strani, je prepričana predsednica NSi. »Minister Grilc ves čas zagotavlja, da je za odprtje arhivov in njihovo digitalizacijo, zato sem prepričana, da je pobudo pripravljen sprejeti, nekaj podobnega trdijo tudi v SDS. Če tudi oni hočejo, da bi bilo vse čim prej odprto in tehnično dostopno, potem ni razloga, da se ne bi dogovorili za možnost, kot jo predlagamo,« pravi Novakova.

Za izvedbo referenduma o arhivih, če bi SDS uspelo zbrati 40.000 podpisov, bi bilo treba odšteti 4,5 milijona evrov. Če bi izvedli referendum vzporedno z evropskimi volitvami, pa bi iz proračuna morali zagotoviti 1,3 milijona evrov. Na drugi strani predstavlja strošek digitalizacije arhivov 500.000 evrov, pojasnjuje Novakova, kar pomeni, da bi s predlogom NSi veliko privarčevali, dobili pa bi digitalizirane arhive Udbe in boljšo tehnično opremljenost arhivov.