Predloga zakona o konoplji in samozdravljenju ustavljena

Ministrstvo za zdravje skrbijo obljube laikov v medijih o ozdravitvi raka s hašiševim oljem.

Objavljeno
19. februar 2014 14.17
K. V., Delo.si/STA
K. V., Delo.si/STA
Ljubljana − Odbor DZ za zdravstvo je sprejel sklep, da predlog zakona o konoplji ni primeren za nadaljnjo obravnavo, bo pa s sklepom predlagal ministrstvu za zdravje, da preuči možnost ustreznejše zakonske in podzakonske ureditve uporabe konoplje za medicinske namene. Neprimeren za nadaljnjo obravnavo je po mnenju odbora tudi zakon o samozdravljenju, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Predlog zakona o samozdravljenju predvideva, da bi se lahko vsak sam odločal, s katerimi zdravili in zdravilnimi rastlinami se bo zdravil, za ta namen pa bi imel pravico gojiti katerokoli rastlino, če je ne bi prodajal. Predlog zakona se dotika tudi področja cepljenja, zakon o konoplji pa bi dovolil uporabo konoplje za industrijske in zdravstvene namene. Dovoljeno bi bilo tudi gojenje konoplje v omejenih količinah za lastne potrebe. Predloga je skupaj s potrebnim številom podpisov državljanov v parlamentarno proceduro vložil Slovenski konopljin socialni klub.

Eden od podpornikov predloga zakona o konoplji Kristofer Bogdan Meško je v uvodu dejal, da bi si pri obravnavi želel tudi sodelovanja predstavnikov ministrstva za notranje zadeve ter ministrstva za kmetijstvo in okolje. Pri tem je povedal, da ima notranje ministrstvo po njegovem mnenju veliko bolj razsvetljeno mnenje o uporabi konoplje za preventivne namene.

Odzvala se je tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl in povedala, da jih na področju zdravstva skrbi, da je laikom v medijih dovoljeno obljubljanje ozdravitve raka s hašiševim oljem. »Sporoča se, da sta medicina in farmacevtska industrija korumpirani in da jima ne smemo verjeti,« je pojasnila in dodala, da je nedopustno, da ljudje v stiski opuščajo zdravljenje, ki jim ga predpiše zdravnik.

Dodala je, da lahko v Sloveniji vsak polnoletni državljan sprejme samostojno odločitev o zdravljenju. »Vendar, kdo bo odgovoren, ko se bo posameznik odločil o zdravljenju, ker bo zaradi nestrokovnih informacij prepričan, da ga bo konoplja ozdravila,« je vprašala.

Čoklova je pri tem ponovila, da so predlagali spremembo uredbe o razvrstitvi drog, kar bi dopustilo uporabo konoplje za medicinske namene. Zagovornike popolne legalizacije pa je opozorila, da se je zaradi takšnega ukrepa v svetu uporaba konoplje povečala za šest odstotkov.

Možnost dodatnih ureditev

Odbor je sicer poleg sklepa o neprimernosti za nadaljnjo obravnavo sprejel še dva sklepa. Ministrstvu za zdravje bodo predlagali, naj v sodelovanju s strokovno javnostjo in civilno družbo preuči možnost ustreznejše zakonske in podzakonske znanstveno argumentirane ureditve uporabe konoplje za medicinske namene. Poleg tega odbor s sklepom predlaga, da se v okviru komisije za droge na ministrstvu za zdravje in v sodelovanju s strokovno javnostjo ter civilno družbo preuči možnost uporabe konoplje za druge namene.

O predlogu zakona o samozdravljenju pa je Čoklova povedala, da predlog posega na področje, ki je že urejeno z različnimi predpisi. »Predlog zakona je nesistemski in pravno neustrezno posega v že veljavno zakonodajo,« je povedala.