Predsednik Türk razpustil parlament in razpisal volitve

S podpisom predsednika države Danila Türka je padla zastavica za začetek volilne tekme.

pet, 21.10.2011, 00:07

Ljubljana – Minuto čez polnoč je predsednik države Danilo Türk podpisal odlok in prvič v zgodovini Slovenije predčasno razpustil parlament ter razpisal predčasne volitve, ki bodo 4. decembra. Nekaj ur pred tem so poslanci zadnjič v tem mandatu sedli v poslanske klopi.

Odslej bi se lahko sestali le še v nujnih primerih in če bi se s tem strinjali dve tretjini poslancev.

»Vse najboljše in srečno!« je ob koncu »izjemno živahnega obdobja, zaznamovanega z nemirnim političnim vzdušjem«, kolegom poslancem zaželel predsednik parlamenta Ljubo Germič. Državni zbor je včeraj na izredni seji še potrdil spremembo zakona o zdravstvenem varstvu, s katerim bo to zagotovljeno vsem otrokom. Po tem je sledilo le še skupinsko slikanje poslancev, ki bodo obdržali mandat do konstituiranja novega državnega zbora, torej do druge polovice decembra.

Poslansko slovo

»Pomembno je, da smo zadnji dan opravili nekaj dobrega dela. Ta mandat si bom zapomnil po treh letih burnega življenja, ko sem vodil ta zbor. Včasih je bilo zabavno, včasih malo dolgočasno, največkrat pa sem imel opraviti z navzkrižji med levico in desnico,« je na svoj nemara zadnji dan v parlamentu dejal prvi predsednik DZ v tem sklicu Pavel Gantar (Zares).

Zagotovo pa je bil to zadnji dan v službi za Vasjo Klavoro (Desus), ki na decembrskih volitvah ne namerava več kandidirati. »Prvič se je zgodilo, da se je mandat predčasno končal. Nisem si mislil, da se bo to zgodilo, saj smo dobro začeli. To se je počasi načenjalo, pojavila so se različna stališča. Na koncu sem bil kar vesel, da se je agonija končala. Zdaj se bom lahko vsaj malo odpočil,« je dejal nasmejani Klavora. Smejalo se je tudi drugim. Matevžu Frangežu (SD) celo tako, da je pred veliko razpravno dvorano naredil premet.

Opozicija je tudi tokrat ostala kritična. »Ta mandat se je končal tako, kot je vseskozi potekal, saj koalicija ni bila pripravljena na nobeno sodelovanje. Krivec za vse neuspehe pa je bila ves čas opozicija. Upam, da bo naslednji sklic uspešnejši,« je dejala Alenka Jeraj (SDS).

Težave z volilnimi roki

Danes se torej začnejo volilna opravila. Točne datume bo državna volilna komisija potrjevala v ponedeljek. Ko so jih včeraj preverjali, se je zapletlo, ker je na dosedanjih volitvah veljalo, da lahko invalidi, tisti, ki bi radi glasovali v drugem okraju, in bolni posebna glasovanja napovedo do četrtka v tednu pred volitvami. Po besedilu zakona pa bi jih morali najkasneje v sredo. Ker so zakon na dosedanjih volitvah drugače razlagali, mnenja v državni volilni komisiji, kako ravnati, pa so bila različna, je predsednik Anton Gašper Frantar odločanje prestavil.

Ministrstvo za javno upravo (MJU) pa je objavilo pojasnilo za občine, kandidate in medije, ki bi po zakonu, ki možnosti predčasnih volitev ni upošteval, postopke za volitve morali izvesti že pred njihovim današnjim razpisom. MJU meni, da morajo stranke odpreti predvolilne račune v ponedeljek, občine takrat objaviti pravila za rabo oglasnih prostorov, mediji pa pravila ravnanja v času kampanj.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
3 komentarji
bureg911

Ker je bil parlament razpuščen po njihovi krivdi, me res zanima, če so po individualni pogodbi o delu upravičeni do enoletnega (dvoletnega?) nadomestila osebnega ohodka iz proračuna, če ne najdejo službe?

21. oktober 2011, ob 09:42:57
darmar

zakaj je nasmejan??

21. oktober 2011, ob 09:01:00
neznan

To ni nobena novica.
Je pa s svojimi dejanji malce zakompliciral.

21. oktober 2011, ob 08:42:02
3 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej