Predsednik vlade je sam začel vladni obisk v spodnjem Podravju

Premier Janša za Radio Ptuj: Državi lahko v prihodnjih mesecih zmanjka denarja za plače javnih uslužbencev.

Objavljeno
17. april 2012 18.50
Posodobljeno
17. april 2012 18.50
J.P., Murska Sobota
J.P., Murska Sobota

Ptuj - Predsednik vlade Janez Janša je ob začetku dvodnevnega obiska ptujsko-ormoške regije danes v pogovoru za Radio Ptuj poudaril, da so razmere v Sloveniji resne in da so varčevalni ukrepi nujni. Izjavo ptujskega župana Štefana Čelana, da bi jim lahko septembra zmanjkalo za plače, pa je pospremil z besedami, da so razmere enake v celi državi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Župan Mestne občine Ptuj Štefan Čelan je danes javno izpostavil, da bo občina ob zdajšnjem načinu financiranja težko preživela in da bo septembra najbrž zmanjkalo denarja za plače javnih uslužbencev.

Ni samo občina Ptuj v tem položaju, ampak cela država, je glede Čelanove izjave dejal premier Janša. Dodal je, da če bo še naslednje mesece vse teklo tako kot zdaj, bo denarja zmanjkalo vsem. Tudi v šolah, na ministrstvih in v zavodih zadnje mesece leta ne bo niti za plače, kaj šele za dejavnost.

"Ni možno več porabit, kot imaš," je pribil Janša, ki je glede sredine stavke dela javnega sektorja ponovil, da trenutno nobeden od ukrepov, o katerih vlada govori, še ni sprejet in da formalnih razlogov za stavko ni. Zato tudi ne more biti plačana.

Razmere v Sloveniji so po njegovih besedah resne. "Če zdaj racionaliziramo naše delovanje, še posebej v javnem sektorju, in nehamo stiskati gospodarstvo, ki je dejansko na robu, in začnemo sprejemati ukrepe, ki bodo šli v pozitivno smer in v novo rast in ustvarjanje novih delovnih mest, potem ni treba, da postanemo ali Latvija ali Grčija ali Portugalska. Poleg tega ni treba, da še naprej živimo na račun prihodnjih generacij," je dejal Janša. Nadaljeval je, da če pa teh ukrepov ne sprejmemo, bo drugo leto bistveno težje, ker bodo prišle tudi kazni.

Na vprašanje, kdaj bo Slovenija spet lažje zadihala, je predsednik vlade odgovoril, da če država nekje v letu 2014 počasi uravnoteži proračun, potem lahko nekje leta 2015 računamo, da bo Slovenija ponovno dosegala omembe vredno gospodarsko rast prek 2,5 odstotka. Takrat bodo nekateri teh ukrepov, ki so zdaj predlagani in omejujejo pravice, po njegovih besedah nehali veljati in takrat bomo lahko rekli, da smo v "neki normalni situaciji".

Nanizal je tudi nekaj možnosti povečevanja prihodkov državnega proračuna. Po njegovih besedah je še nekaj manevrskega prostora v smeri obdavčenja bogatih, ki jih sicer v Sloveniji ni veliko, še navaja STA.