Predstavniki policijskih sindikatov danes na srečanju s Cerarjem

Stavka zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve sicer traja od 18. novembra.

Objavljeno
26. januar 2016 13.00
S. P.
S. P.

Ljubljana − Predstavniki policijskih sindikatov so se danes sestali s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Na srečanju na pobudo Cerarja, ki sicer ni član pogajalske skupine, so podrobneje pojasnili stavkovne zahteve za izpolnitev zavez preteklih vlad, je za STA pojasnil sindikalist Zoran Petrovič, ki sicer nadaljevanje pogajanj pričakuje konec tedna.

Osrednja tema pogovora je bila stavka zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve ter potek pogajalskega procesa, so pojasnili v sporočilu za javnost policijskega stavkovnega odbora, ki sta ga skupaj oblikovala Policijski sindikat Slovenije (PSS) in Sindikat policistov Slovenije (SPS).

Predsednika sindikatov, Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič, sta po njihovih navedbah predstavila in dodatno obrazložila stavkovne zahteve, katerih glavnina izhaja iz preteklih stavkovnih sporazumov in so usmerjene v izboljšanje ekonomskega in delovno pravnega statusa zaposlenih.

Dobre možnosti za konec pogajanj

Kot je za STA pojasnil predsednik SPS Petrovič, so na srečanju med drugim poudarili tudi, da zahteve policistov niso nekaj novega, ampak zahtevajo uresničitev zavez preteklih vlad.

Cerar je v izjavi za medije ob robu odprtja poslovno referenčnega centra Iskratel v Kranju ocenil, da je bil pogovor s predstavnikoma obeh sindikatov smiseln in zelo konstruktiven. »Malo smo popustili v tonu, kar je edino prav,« je dejal in pojasnil, da so izmenjali poglede na vse ključne vidike.

»Mislim, da so dobre možnosti, da tudi pogajanja kmalu pripeljemo do konca,« je dejal premier, ki pričakuje, da se bodo predstavniki sindikatov še ta teden sestali z vladno pogajalsko skupino in nadaljevali z intenzivnim iskanjem rešitve. Ob tem je ocenil, da je sedanja vlada za razliko od prejšnjih že veliko storila za policiste in varnost države, kot premier pa mora »imeti pred očmi celoten javni sektor«. Po njegovih besedah imajo sicer policisti nekatere legitimne zahteve, ki jih bo treba sčasoma na nek način uresničiti. A za to bosta potrebna postopnost in sporazum, "da ne porušimo javnofinančnega stanja v državi in da smo tudi pri tem dovolj pravični", je poudaril.

Da na podlagi pogovora in neposredne seznanitve predsednika vlade s stavkovnimi zahtevami pričakujejo nadaljevanje pogajanj, so zapisali tudi v policijskem stavkovnem odboru. Ob tem so dodali, da se stavka zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve nadaljuje.

Cerar ni član pogajalske skupine

Stavka sicer traja od 18. novembra, ob njenem začetku je bil Cerar kritičen do predstavnikov policijskih sindikatov. Po Petrovičevih ocenah je Cerar očitno ocenil, da je takšen sestanek, kot se je zgodil danes, potreben. Bi pa pričakovali, da bi do njega prišlo prej, je dodal.

Ob tem je Petrovič pojasnil, da Cerar ni član pogajalske skupine, zato to danes niso bila pogajanja, lahko pa da pogajalski skupini usmeritve. Glede Cerarjevega odziva na današnjem srečanju je dejal, da se na občutke ne zanašajo in da bodo napredek v pogajanjih ocenjevali glede na vsebino pogajalskega procesa.

Z vladno pogajalsko stranjo, ki jo vodi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, so se sicer predstavniki policijskih sindikatov nazadnje sestali pred lanskimi božičnimi prazniki. Pred nekaj več kot dvema tednoma pa je notranja ministrica predstavnikom sindikatov predstavila gradivo zahtevanih izračunov oz. simulacij glede odprave plačnih anomalij. To so v sindikatih označili za nesprejemljivo, nadaljevanje pogajanj pa še pričakujejo.

Policisti sicer med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.