Prejeli smo odziv Peinkiherja: Janša in Bavčar nista opravila svojega dela

Janša in Bavčar bi morala biti za ogrožanje varnosti države leta 1991 takoj zamenjana in postavljena pred sodišče.

Objavljeno
24. julij 2014 22.25
*mfa*osamosovojitev
Anton Peinkiher
Anton Peinkiher

Janša in Bavčar zanikata svojo odgovornost za dogodke leta 1991. A kaj so veliki osamosvojitelji naredili za to, da nas JLA ne bi presenetila? Tik pred zdajci je Janša dal reorganizirati utečene štabe in enote TO, kar je povzročilo slabo koordinacijo in slabo bojno pripravljenost. Del že vpoklicanih pripadnikov TO in tudi policije so po proslavi poslali domov in s tem zmanjšali moč slovenskih oboroženih sil. Porazne so bile tudi druge priprave na izhod JLA iz vojašnic in iz Hrvaške.

Ni bilo protitankovskih ovir, enote niso bile na pravih položajih, štabi so bili v glavnem prazni. Edini, ki so se dokaj hitro odzvali, so bili nekateri pripadniki policije, ki so po obvoznici lovili tovornjake, da bi postavljali ovire pred tanki. Ker ni bilo protitankovskih ovir, smo zaslužni, da je bilo veliko civilnih tovornjakov uničenih, umrlo je 12 šoferjev.

Slovenska vlada je vodenje ključnih varnostnih resorjev v teh trenutkih zaupala dvema mladima funkcionarjema nekdanje ZSMS, ki nista niti služila vojaškega roka (Bavčar je končal kadetsko šolo za miličnike, Janša pa je opravil samo štirimesečno stažiranje v enoti JLA).

Prepričan sem, da bi osamosvojitev v tistih dneh lahko zavarovali in dosegli brez žrtev in velike materialne škode. Še hujše pa bi se lahko zgodilo zaradi povračilnega napada JLA zaradi nepotrebno pobitih in ranjenih rekrutov JLA, tudi Slovencev. Vse to zaradi nerazumnega in nepotrebnega ravnanja predvsem Janše, ki je tudi zahteval napad na vse vojašnice JLA po Sloveniji, kar bi povzročilo še veliko večje upostošenje in nevarnost za Slovenijo. Janša in Bavčar bi morala biti takrat za svoje napake in ogrožanje varnosti države takoj zamenjana in postavljena pred sodišče.

Dokaz, da nista opravila svojega dela je tudi dejstvo, da takrat nista bila na svojih mestih v koordinacijski skupini, čeprav sta, kot pravita, vedela, kaj bo. Janšev najljubši poveljnik Krkovič, ki mu je zaupal vodenje zaščitne enote varovanja državnega vodstva, pa je po pripovedovanju kriminalistov, ki so varovali vodstveno osebje, v času obvestila, da gredo tanki iz Vrhnike proti Ljubljani, slavil v diskoteki Babilon.

Anton Peinkiher