Preložili totalni nadzor nad internetom in mediji

SDS protestno ni glasovala. Vsi, ki so, pa so bili za umik razprave o zakonu o javnem redu.

Objavljeno
09. marec 2016 16.27
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − O spremembi zakona o javnem redu in miru, ki bi omogočila preganjanje sovražnega govora na svetovnem spletu, v vseh medijih in celo reklamnih brošurah, odbor za notranjo politiko danes ni razpravljal.

Edino vsebinsko točko, zaradi katere je predsednica Lilijana Kozlovič (SMC) sklicala sejo, so preložili v nekoliko nedoločeno prihodnost.

Kot smo opozorili včeraj je ta zakon januarja predlagal Jani Möderndorfer. Vodje poslanskih skupin SD, Desusa, SMC in Združene levice so v kolegiju predsednika državnega zbora že januarja izglasovali skrajšan postopek odločanja. A februarja je zelo ostro mnenje proti predlogu sprejela vlada.

Med drugim so v vladi ocenili, da »bi morebitna nova pooblastila policije na tem področju posledično vzbudila dileme o sorazmernosti posegov države v ustavno varovane pravice − tako imenovani sistemski (totalni) nadzor področja svobodnega izražanja« in podvomili, da bi strožja kaznovalna zakonodaja in pretirana ter »ustavno sporna regulacija pravice do izražanja dejansko zmanjšali pojavnost sovražnega govora«.

Na začetku seje odbora za notranjo politiko je Möderndorfer danes pojasnil, da se je koalicija pred sejo dogovorila, da bo razpravo in odločanje o dopolnitvi zakona o javnem redu preložila, ker je zakon o javnem redu smiselno popravljati le, če bo hkrati dopolnjen še zakon o prekrških.

»To norčevanje,« je proti temu manevru protestiral poslanec SDS Vinko Gorenak in napovedal, da pri glasovanju zato največja opozicijska stranka ne bo sodelovala. Vsi, ki so glasovali, pa so bili za preložitev.