Premier se je odločil: kandidatka je Mateja Vraničar Erman

Pričakovan predlog za novo ministrico za finance. Kandidatko prihodnji teden čaka zaslišanje v državnem zboru.

Objavljeno
24. avgust 2016 21.02
sipic/mateja vranicar erman
M. J., Z. P., N. Č., STA
M. J., Z. P., N. Č., STA

Ljubljana - Premier Miro Cerar se je odločil za novo ministrico za finance predlagati Matejo Vraničar Erman, državno sekretarko na finančnem ministrstvu, je dejal v pogovoru za Televizijo Slovenija.

Kandidatko prihodnji teden čaka zaslišanje v državnem zboru in po vseh napovedih ne bi smela imeti težav z izvolitvijo.

Mateja Vraničar Erman je za STA povedala, da si bo v nadaljevanju mandata prizadevala za nadaljevanje izvajanja začrtanih ukrepov, kot sta davčno prestrukturiranje in skrbno vodenje javnih financ. Cilji na področju dela ministrstva za finance so v splošnem sicer že določeni, tako v programskih dokumentih vlade kot tudi v strateških dokumentih ministrstva, ki so bili oblikovani z Dušanom Mramorjem, ki je sredi julija nepričakovano odstopil z mesta finančnega ministra.

Njena prva naloga bo sprejem spremenjenega državnega proračuna 2017 in proračuna 2018, s katerima se že zdaj ukvarja kot pristojna za proračun. Poleg proračunov (s prednostnimi nalogami kot so investicije v infrastrukturo, varnost in zdravje) pa vlado in verjetno novo ministrico v prihodnjih tednih čaka tudi obravnava tako imenovane mini davčne reforme, z novelama zakonov o dohodnini in davku od prihodka pravnih oseb.

O tem, da bi utegnila Mramorja naslediti prav Vraničar Ermanova, se je ugibalo že takoj po Mramorjevem odstopu.

V korist Vraničarjeve gre več dejavnikov. Ker je na ministrstvu za finance že od leta 1993, je jasno, da lahko izjemno hitro nastopi ministrsko funkcijo brez uvajanj, še zlasti ker vlada načrtuje, da bi v drugi polovici septembra posredovala proračun v državni zbor. Po drugi plati ne smemo zanemariti poslansko skupino SMC, ki ni bila vedno zadovoljna s trdo varčevalno politiko Dušana Mramorja. Za največjo parlamentarno stranko bi lahko bila Vraničarjeva veliko bolj sprejemljiva, če bi nakazala več posluha za socialne teme in razrahljala varčevalno politiko. Natančnejši opazovalci dogajanja v državnem zboru so lahko opazili, da se je Mramor večkrat poskušal izogniti poslanski skupini SMC, medtem ko je bila Vraničarjeva tam vsakokrat zaželena sogovornica.