Cerarja presenetili državni svetniki

Nižanje primanjkljaja, večanje državnih investicij in nižanje občinskih so del vladne politike, ki jo je svetnikom predstavil predsednik vlade.

Objavljeno
12. november 2014 13.38
Posodobljeno
12. november 2014 13.38
mpi/cerar
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − »Odzivi so bili manj kritični kot sem pričakoval,« je premier Miro Cerar v državnem svetu popoldan nekoliko presenečeno ocenil odzive svetnikov na program vlade, ki jim ga je pred tem predstavljal pol ure.

Presenetljiv je bil predvsem blag odziv sindikatov. Njihov vodja Dušan Semolič je med premierovim nastopom zapustil dvorano in - kot je pojasnil pozneje - šel podpret demonstrante pred vlado, ki so protestirali pred pogajanji, ki so bila že pred časom sklicana za popoldan.

V imenu sindikatov je po Cerarjevi predstavitvi vladnih načrtov zato govoril sindikalist Oskar Komac, ki je premeirja pozval k politiki, ki bi pomenila nov gospodarski zagon in ne k prepirom za vse manjši kos pogače. Ocenil je tudi, da državi primanjkuje predvsem vizije.

Primanjkljaj nižamo zaradi interesov države

»Takoj zdaj moramo narediti, kar je nujno, razumno mogoče in smiselno, da v letu 2015 spravimo proračunski primanjkljaj pod tri odstotke BDP in s tem preprečimo hitro naraščanje javnega dolga,« je Cerar svetnikom pojasnil vladne priprave proračunskih načrtov za prihodnje leto in opozoril, da vlada tega ne počne, ker bi želela ugajati Evropski uniji ali komu drugemu.

»Naša odločnost pri zmanjševanju primanjkljaja in drugih ukrepih izhaja iz prepričanja, da moramo svoje javne finance spraviti v red zaradi interesov naše države. Zaradi nas samih, naše stabilnosti, gospodarske rasti in okrevanja, povečanja zaposlenosti, izboljšanja socialnih razmer in zagotavljanja uspešnega trajnostnega razvoja,« je dejal Cerar.

Sindikatom je v državnem svetu zagotovil, da bo vlada pripravila optimalen načrt postopnega nižanja primanjkljaja.

Dialog s socialnimi partnerji je po Cerarjevi oceni obremenjen z nezaupanjem, ki se je nakopičilo v zadnjih letih in vodi tudi v prepire in neustrezne javne reakcije, ki niso konstruktivne. Pozval je k večjemu zaupanju in socialnem dialogu.

Povečanje državnih naložb, nadaljevanje privatizacij

V letu 2015 bo vlada skušala javno potrošnjo ohraniti na približno enaki ravni kot letos, je napovedal premier, ključna za prihodnost pa bosta dva ukrepa: povečanje denarja za naložbe za skoraj četrtino in povečanje porabe za blago in storitve za desetino.

»Izdatke skušamo preusmeriti tja, kjer bodo najbolj pospeševali gospodarsko rast,« je dejal premier in o privatizacijskih postopkih povedal, da je odgovornost vlade zaščititi nacionalne interese in krepiti verodostojnost države.

»Pomembno je, da Slovenija vlagateljem sporoča, da je zaupanja vredna in stabilna država, kjer so investitorji dobrodošli,« je dejal Cerar in nadaljeval, da bi zaustavitev že začete privatizacije pomenila resen zasuk v prizadevanjih za krepitev gospodarskega okrevanja, povzročila pa bi tudi dvom, ali sploh mislimo resno. V času prejšnje vlade že sproženi privatizacijski postopki se bodo nadaljevali. Ko bodo končani, je Cerar napovedal premislek, kaj od državnega premoženja je smiselno obdržati v lasti države.

Manj denarja za občine

V naboru ukrepov za obvladovanje javnih financ, ki jih je svetnikom napovedal premier, sta dva, ki se nanašata na financiranje občin.

Več kot polovica državnih svetnikov predstavlja občine. Cerar je napovedal zmanjšanje povprečnine za financiranje zakonskih obveznosti občin in prenehanje državnega sofinanciranja občinskih investicij in nadomestitev tega denarja z evropskimi sredstvi v višini 20 milijonov.

Ministrstva, je še dejal, pripravljajo tudi ukrepe, da bi hkrati z nižanjem državnega sofinanciranja znižali stroške delovanja občin, ki jih določa država. Vodja skupine lokalnih interesov Milan Ozimič se je na to napoved odzval z opozorilom, da občine same evropskih projektov ne bodo mogle sofinancirati, ker nimajo denarja in se bodo problemi zato le povečali, premierja pa pozval, naj ne posluša le svojih uradnikov, ampak tudi predstavnike lokalnih skupnosti, ki državi v zadnjih desetletjih omogočajo enakomernejši razvoj.

Na opozorilo pred nevarnostjo še večje centralizacije razvoja okoli Ljubljane, se premier ni odzval, je pa soglašal z oceno sindikalista Komca, da državi manjka vizija in dodal, da rezultat volitev ni bil presenečenje le za državo, ampak tudi za njegovo stranko.

Kot primer, kakšne so možnosti, je Cerar navedel 300 milijardni investicijski projekt, ki ga pripravlja novi predsednik evropske komisije, s katerim bi lahko financirali modernizacijo železnice v Sloveniji, tudi drugi tir in ureditev protipoplavne infrastrukture, kar je premier ta teden tudi že predstavil šefu evropske komisije Jean-Claude Junkerju. Premier je svetnike opozoril, da je pomembno, da imamo v evropski komisiji komisarko za promet, kar nam odpira dostop do informacij in ocenil, da je vlada na evropski ravni zdaj tudi sicer veliko bolj dejavna kot v preteklosti.

Popravek ureditve po vetu?

V tem mandatu državnega sveta sta po izvolitvi svoje načrte državnim svetnikom doslej predstavljala predsednik republike Borut Pahor in nekdanja premierka Alenka Bratušek. Cerar, ki je tradicijo danes nadaljeval, je svetnikom zagotovil, da bo podprl premislek o spremembi pravil v državnem zboru, ko državni svet izglasuje veto na zakon, da bi poslanci lahko popravili tiste določbe, ki so za svetnike v zakonu sporne in ne, da imajo na izbiro le odpraviti veto ali pa pokopati zakon v celoti.