Premierka v Londonu snubi vlagatelje

Obisk pri Davidu Cameronu in v EBRD: Med izvoznicami na Otoku smo šele na 72. mestu.

Objavljeno
22. april 2014 22.36
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljubljana – Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki je začela dvodnevni uradni obisk v Veliki Britaniji, se bo jutri ločeno sešla s svojim gostiteljem, britanskim premierom Davidom Cameronom in predsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Sumo Chakrabartijem.

Gre za prvi slovenski uradni obisk v Londonu na tej ravni po treh letih, ko je Veliko Britanijo obiskal takratni premier Borut Pahor. So pa londonski City v zadnjem času pogosto obiskovali prodajalci slovenskih državnih obveznic. Minister za finance Uroš Čufer je bil v finančni prestolnici sveta pred približno mesecem, na »turneji« pred zadnjo zadolžitvijo države.

Alenka Bratušek se bo pred sestankom z Davidom Cameronom, s katerim se bo pogovarjala o gospodarskih temah, sodelovanju v EU in Natu ter krizi v Ukrajini, udeležila slovensko-britanske okrogle mize. Na njej bo skupaj z Urošem Čuferjem možne britanske vlagatelje seznanila z razmerami v Sloveniji in postopkom privatizacije državnih podjetij.

Druga največja investitorica

Skupna vrednost dosedanjih britanskih naložb v Sloveniji je 364,9 milijona evrov, slovenskih v Veliki Britaniji pa 13,9 milijona evrov. S skupno vrednostjo neposrednih naložb v tujini v višini 1.884 milijard dolarjev je Velika Britanija druga največja investitorica na svetu. Na svetovni lestvici najpomembnejših gostiteljic tujih neposrednih vlaganj pa je na tretjem mestu. Skupna vrednost tujih neposrednih naložb na Otoku je namreč 1400 milijard dolarjev. Samo neposredne investicije, ki so jih tujci v Veliki Britaniji uresničili v zadnjem desetletju, so zagotovile kar 538.000 novih delovnih mest.

Med izvozniki na Otok na repu

Na sedežu EBRD se bo Bratuškova s predsednikom te banke Chakrabartijem pogovarjala o oživitvi slovenskega gospodarstva in tudi osrednja tema njenih pogovorov z britanskim premierom Camoronom bo krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Lani sta imeli državi za 840 milijonov evrov medsebojne menjave, a so na Otoku še številne neizrabljene priložnosti za naša podjetja. Spodbudno je, da ima Slovenija v menjavi z Veliko Britanijo že več let zapored presežek (lani smo ga imeli 60 milijonov evrov), manj spodbudno pa je, da smo na lestvici britanskih nabavnih trgov šele na 72. mestu, čeprav sta obe državi v EU. Velika Britanija je šesta največja uvoznica na svetu, njeni največji nabavni trgi pa so Nemčija, Kitajska, Nizozemska, Francija in Irska.

Deveto največje gospodarstvo na svetu in tretje v EU gotovo daje veliko več priložnosti za naša podjetja, kot so jih do zdaj izrabila. Na britanskem trgu, na katerem se preskrbuje 64 milijonov potrošnikov z razmeroma visoko kupno močjo (BDP na prebivalca je 30.000 evrov), smo za zdaj najuspešnješi z električnimi stroji, aparati in opremo ter deli zanje, saj ima ta skupina izdelkov kar 23-odstotni delež v našem izvozu v Veliko Britanijo. K tako velikemu deležu veliko pripomore Gorenje, ki je na britanskem trgu navzoče od leta 2002 in ima v Londonu tudi svoje prodajno podjetje.

Riko tja z lesenimi hišami

Na drugem mestu so montažne stavbe in pohištvo (s 15-odstotnim deležem), k čemur veliko prispeva Riko. Na tamkajšnjem trgu je navzoč od leta 2005 in ima v Veliki Britaniji tudi predstavništvo, ki se ukvarja predvsem s prodajo Rikovih hiš.

Rikove reference na britanskem trgu so projekt The Lakes, lesena konferenčna dvorana za Wellcome Trust Institute in stanovanjska gradnja za zasebne investitorje. Lani je Riko tja izvozil za štiri milijone evrov, vendar načrtuje širitev poslov na tem trgu, saj so Britanci ekološko precej ozaveščeni in so na začetku pripravljeni več investirati v hišo. Ta vložek pa se jim čez čas vrne zaradi nižjih obratovalnih stroškov.

Na britanskem trgu so navzoča še druga slovenska podjetja, denimo Studio moderna, Savatech, Bisol in druga. Bisol tja izvaža izdelke za sončne elektrarne in ima tam tudi svoje predstavništvo, kajti Velika Britanija je med državami z velikimi načrti glede izrabe sončne energije. Nova strategija britanske vlade podpira majhne fotovoltaične elektrarne. Dokument med drugim predvideva namestitev majhnih fotonapetostnih elektrn kar na 250.000 hektarov strešnih površin, obrnjenih proti jugu.