Prepletene meje, prepleteni odnosi

Interventni zakon: Meja je tako nenavadna, da bi bil nujen dialog med državama.

Objavljeno
13. september 2017 23.27
Majda Vukelić, Bojan Rajšek
Majda Vukelić, Bojan Rajšek
Ljubljana, Metlika – Implementacija arbitražne sodbe je izziv, zaradi katerega vladna delovna skupina še naprej obiskuje prebivalce ob meji s Hrvaško. Po obisku Razkrižja in Lendave se je včeraj sestala s prebivalci Metlike.

V nasprotju z nekaterimi drugimi mejnimi območji s Hrvaško, kjer meja do razsodbe arbitrov ni bila določena, ta na območju Brezovice v metliški občini in hrvaške Brezovice Žumberačke ni sporna. Težava je le, da je to območje s katastrskima občinama ene in druge države tako prepleteno, da ljudem otežuje vsakdanje življenje, saj nekdo, denimo, živi v slovenski katastrski občini, hlev pa ima v hrvaški ali obratno. Celo nekatere stanovanjske hiše so v obeh državah. Skratka, na tem območju meja poteka neživljenjsko, in zato sta doslej najmanj dve družini iz Hrvaške posredovali prošnjo na metliško upravno enoto za preselitev na slovensko stran.

Dobesedno na hrvaškem otoku, ki je obkrožen s slovenskim ozemljem, stojijo štiri stanovanjske hiše. V eni od njih je Niko Goleš, ki je povedal, da v enklavi živijo tako, kakor da so v Sloveniji, in ne na Hrvaškem. Otroci hodijo do četrtega razreda v šolo na Suhor, nato v Metliko. Rojeni so v Sloveniji in večina jih je zaposlenih v Metliki. Po njegovih besedah so prebivalci v desetih hišah, ki živijo na Hrvaškem, posredovali pisno prošnjo na metliško upravno enoto, da se državi vendarle dogovorita, saj želijo živeti v Sloveniji, in ne na Hrvaškem. Arbitražno sodišče je junija o Brezovici zapisalo, da je meja tako nenavadna, da naj jo skupaj rešita obe državi v duhu miroljubnega reševanja sporov.

Težave slovenskih ribičev

Danes vladna delovna skupina odhaja na Obalo, torej tja, kjer imajo slovenski ribiči veliko težav. Premier Miro Cerar jim je obljubil, da jim bodo namenili posebno skrb in jim zagotovili, če bo treba, tudi policijsko zaščito. Koliko na te izzive odgovarjajo tudi pripravljena izhodišča interventnega zakona, pa bo znano po današnjih pogovorih. Državni sekretar Erik Kopač, ki vodi delovno skupino, pravi, da je namen zakona prav to, »da nadomestimo manko sodelovanja z druge strani«. Interventni zakon naj bi vlada sprejela do konca meseca in ga nato posredovala v parlamentarni postopek.