Volilni zakon dopolnjen, spremenjena tudi večina za direktorja RTV

DZ: Polemike o zapiranju arhivov Udbe; bliskovit popravek zakona o evropskih volitvah; RTV-prispevek se ne bo znižal.

Objavljeno
28. januar 2014 10.02
Posodobljeno
28. januar 2014 10.20
Volitve v EU parlament
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Poslanci so pravkar soglasno, s 70 glasovi za in 0 proti, potrdili bliskovito spremembo zakona o volitvah evropskih poslancev.

Zavrnili so dopolnilo SDS, da bi znižali prispevek za RTV, v tretjem branju pa potrdili tudi novelo zakona o RTV.

Protest zaradi vladne zamude

»Parlament bi moral zahtevali opravičilo vlade državljanom in državnemu zboru zaradi nepravočasne vložitve spremembe zakona o volitvah v evropski parlament,« je zjutraj ob spreminjanju volilne ureditve predlagal Jožef Jerovšek.

V začetku meseca je v DZ iz vladne palače prišel predlog o bliskovitem popravku volilne ureditve, da bi zagotovili dodatna preverjanja v kandidacijskem postopku, na glasovnicah pa strankam omogočili rabo grafičnih oznak evropskih političnih skupin, ki jim pripadajo. Da so te spremembe ureditve nujne, je znano že več kot leto. Ni čisto jasno, zakaj je vlada s predlogom čakala vse do novega leta.

Z uzakonitvijo dodatnih preverjanj, ali kandidatu iz druge države, ki kandidira pri nas, v njegovi državi morda ni odvzeta pravica kandidirati, država zamuja celo skrajni rok, ki je določen v evropski direktivi iz leta 2012. Novost bi morala biti po direktivi uveljavljena danes.

Sprememba zakona, ki so jo podprle vse stranke, ta mesec še ne bo objavljena v uradnem listu. Objava in s tem veljavnost sprememb še ne bo mogoča, ker jo lahko v tednu še ustavi državni svet z vetom ali referendumska pobuda. 

Vlada je s počasnostjo, kot smo poročali, predsedniku republike tudi onemogočila, da bi že razpisal evropske volitve. Če bi to storil, bi potekale po nepopravljeni ureditvi. Predsednik  Borut Pahor lahko evropske volitve, ki bodo 25. maja, razpiše najpozneje marca.

Predsednik državnega zbora Janko Veber (SD) se je na Jerovškovo zahtevo po opravičilu vlade za zamudo dopoldan odzval s predlogom, naj Jerovšek vlado o zamudi povpraša med poslanskimi vprašanji.

Bi znižali prispevek za RTV?

Predlog SDS, da bi znižali prispevek za RTV na deset evrov, je sprožil največ polemik, ko so poslanci še dopoldne razpravljali o predlogu vlade, da bi v zakon o RTV vrnili prispevek za RTV v višini 12,75 evra. Prispevek je zadnja leta določen kar v zakonih o izvrševanju proračuna. Hkrati poslanci v zakonu o RTV popravljajo tudi napako, zaradi katere je bil generalni direktor Marko Filli pred štirimi leti izvoljen z navadno večino programskih svetnikov.

Mandat se Filliju izteče maja. Popravek je pomemben, da se ne bi znova zapletlo tako kot se je pred štirimi leti, ko je prvostopenjsko sodišče Filliju za nekaj časa celo odvzelo mandat in vrnilo prejšnjega direktorja Antona Guzeja, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in vrnilo Fillija.

SDS je predlagala znižanje višine RTV prispevka, dokler gospodarska rast ne preseže 2,5 odstotka. »To je samo varianta poizkusov zniževanja RTV prispevka, čemur smo bili v preteklosti že večkrat priča,« je predlogu ugovarjala Majda Potrata (SD).

S podobnim predlogom, da bi gledalci in poslušalci lahko sami nekoliko povišali ali znižali svoj prispevek in s tem pokazali zadovoljstvo ali nezadovoljstvo s programom, je SDS poskusila že v odboru za kulturo, a je večina poslancev tak predlog zavrnila. Podoben razplet je pričakovati tudi danes, ko bodo poslanci popoldan ali zvečer glasovali, kako popraviti zakon o RTV.

Ocena Potrate se je izkazala za točno, dopolnilo SDS je popoldne gladko padlo, koalicija pa je potrdila novelo zakona o RTV še v zadnjem branju. Tudi pri dopolnjevanju zakona o RTV se mudi: prihodnji teden namerava programski svet že razpravljati o izbiranju novega generalenga direktorja.