Pri Bratuškovi več kot polovica poslancev PS

Jani Möderndorfer: Predčasne volitve bodo najverjetneje jeseni. V Jankovićevi PS ostaja vsaj deset poslancev.

Objavljeno
28. april 2014 11.59
Posodobljeno
28. april 2014 11.59
T. S., An. B., niotranja poltika. M. Č., Ni. Č., Delo.si
T. S., An. B., niotranja poltika. M. Č., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predsednik PS Zoran Janković se je na sedežu stranke sestal z nekaterimi člani sveta. Na srečanje je povabil vseh 52 članov sveta, sestanka se jih je udeležila slaba polovica, pri čemer so nekateri člani na dopustih, nekateri so se opravičili, drugi pa »pač niso prišli", je dejal.

»Vlado Alenke Bratušek podpiram, do volitev pa so ključni infrastrukturni projekti,« je dejal Janković in poslance pozval naj ostanejo v PS.

Sveta stranke se je udeležilo približno deset poslancev, zvesti stranki pa bodo zagotovo ostali Tina Komel, Jože Kavtičnik, Renata Brunskole, Alenka Bikar, Branko Ficko, Stanko Stepišnik, Barbara Žgajnar, Matjaž Zanoškar, Lejla Hercegovac in Janja Klasinc.

Na posvet je prišla tudi Melita Župevc, ki novinarjem ni želela dati izjave.

Ob prihodu je bila večina redkobesednih, Janković pa je medijem dejal, da bo več povedal po koncu sestanka. Na vprašanje, koliko poslancev PS računa, da bo dobil, pa je odgovoril: »Zakaj bi pa jaz koga dobil? Poslanci so samostojni.«

Pri Bratuškovi dobra polovica poslancev

Vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer je po sestanku z Alenko Bratuškek, ki je imela posvet s poslanci dve uri pred Jankovićem, povedal, da so se poslanci izrekli za stabilnost do predčasnih volitev. Te bodo po njegovih besedah najverjetneje jeseni.

O svojih načrtih bodo vse povedali jutri, ko bo govoril še s poslanci, ki na sestanek niso uspeli priti, je Möderndorfer odgovoril na vprašanje, ali ustanavljajo novo poslansko skupino. »Stranka je v petek razpadla, zgodile so se stvari, ki so ireverzibilne,« je dejal Möderndorfer.

Predsednica vlade Bratuškova je na sestanek povabila 19 poslancev od skupaj 27. Prišlo jih je 16, dva pa sta bila v tujini.

Na sestanek niso bili povabljeni Tina Komel, Stanko Stepišnik, Lejla Hercegovac, Barbara Žgajnar, Branko Ficko, Renata Brunskole, Janja Klasinc in Jože Kavtičnik.

Brane Golubović je povedal, da bo zapustil poslansko skupino PS v naslednjih dneh, bo pa podprl projekte vlade in Bratuškovo.

Mitja Meršol je ob prihodu ocenil, da je posvet pri premierki logična posledica dogajanja in ne bi »rad iz tega dela kakršnih koli hipotetičnih sklepov ali špekulacij«. Prav tako je po njegovih besedah težko špekulirati o tem, ali so volitve edina možnost. »Jaz sem že tako star, da tudi politike ne potrebujem več,« je dejal. Pojasnil je, da se bo udeležil tudi srečanja z Jankovićem, poroča STA.

Matjaž Zanoškar pa je na vprašanje, kaj pričakuje od sestanka pri Bratuškovi, odgovoril, da »najmanj kavo«.

Janković predlagal v sprejem tri sklepe

Janković je v vabilu članom sveta stranke predlagal v sprejem tri sklepe. Predvidel je, da bi v prvi točka dnevnega reda podprli Alenko Bratušek in vztrajali, da še naprej ostane na mestu predsednice vlade, saj so ji člani stranke na kongresu odločno izkazali podporo kot predsednici vlade.

Nato v drugi točki predlaga, da bi v koalicijski sporazum vključili terminski načrt za izvedbo ključnih projektov, ki so pomembni za razvoj Slovenije. In še, naj zavrnejo poskuse vmešavanja članov drugih strank v interne zadeve stranke.

»Kongres stranke je za nami in dejstvo je, da odslej nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Možni sta dve poti: lahko se razidemo, lahko pa postanemo še bolj enotni. Nekateri zasebno, žal, očitno več ne bomo prijateljevali, kljub temu pa sem prepričan, da svoje delo lahko še naprej opravljamo skupaj in v dobro vseh,« je zapisal.

Viharno po kongresu PS: novi odhodi, sestanki, zaostrovanja

Prav tako popoldne naj bi se v poslanski skupini sestali podporniki Bratuškove. Med njimi je veliko poslancev, po neuradnih ocenah najmanj deset. Iz stranke sta že izstopila Tamara Vonta in Dragan Bosnić. Danes je odhod napovedal Jerko Čehovin. Da razmišlja o izstopu, pa je pojasnila tudi poslanka Saša Kos. Pričakovati je, da bo stranko oziroma poslansko skupino zapustil tudi vodja Jani Möderndorfer.

Bratuškova bo odločitev o svojem morebitnem odstopu s funkcije sporočila jutri, ko se bo sestala tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Tedaj naj bi padla tudi odločitev o tem, kdaj bi lahko bile predčasne volitve.

Medtem so se znova oglasili koalicijski partnerji. Dejan Židan iz SD in predsednik stranke Desus Karl Erjavec vztrajata, da bi morale biti volitve že julija, odločitev o odstopu pa naj premierka naznani jutri. V DL pa so povedali le, da se bodo 5. maja sestala na svetu stranke. V DL so sicer že takoj po petkovem kongresu PS napovedali, da pogojev za delovanje vlade ni več.