Pričakujejo naval na prosta državna stanovanja

Še vedno je 434 nezasedenih. Najemnine od 62 do 360 evrov.

Objavljeno
29. maj 2015 19.53
SLOVENIJA LJUBLJANA 13.02.2012 LJUBLJANSKA PASAŽA NEPREMICNINE STANOVANJA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika
Ljubljana – Zaposleni v vladi, vladnih službah in po ministrstvih se bodo lahko potegovali za najem enega od 21 stanovanj. Po podatkih vlade jih je nezasedenih 51, a vsa še niso primerna za vselitev in so potrebna prenove.

Ministrstvo za javno upravo je objavilo razpis za najem 21 stanovanj, ki so na voljo uslužbencem po ministrstvih, vladnih službah in drugih organizacijskih enotah državne uprave. Če lahko sklepamo po podobnem razpisu pred osmimi leti, ko je vlada ponudila svojim uslužbencem 41 najemniških stanovanj, prijav pa je bilo 149, potem lahko pričakujemo izjemno velik odziv. Uslužbenci lahko podajo prijavo za najem do 22. junija.

Največ v Ljubljani

V letošnjem razpisu je največ stanovanj na voljo v Ljubljani, 15, pri čemer prevladujejo garsonjere in enosobna, med njimi je zaslediti tudi po eno dvosobno in trisobno stanovanje. Neprofitna najemnina za garsonjero in enosobno stanovanje znaša od 62 evrov (20 kvadratnih metrov) do 234 evrov (42 kvadratnih metrov), za trisobno stanovanje, ki meri 116 kvadratnih metrov, pa bo treba odšteti predvidoma 362 evrov najemnine.

Vladna stanovanjska komisija ponuja v najem še po dve stanovanji v Brežicah in Mariboru, v Kopru in Novi gorici pa po eno. V Brežicah je najemnina za vladno stanovanje od 125 (45 kvadratnih metrov) do 162 evrov (60 kvadratnih metrov), v Mariboru 72 evrov (22 kvadratnih metrov) in 202 evra (64,45 kvadratnih metrov). V Kopru se bo lahko nekdo iz državne uprave vselil v garsonjero za dobrih sto evrov na mesec, v Novi Gorici pa v enosobno stanovanje s 33 kvadratnimi metri za 125 evrov.

Veliko prostih

Po zadnjih podatkih ima država v lasti še vedno 2635 stanovanj, od tega jih največ pripada ministrstvu za obrambo (1282), ministrstvu za notranje zadeve, ki jih ima v svojem fondu 711, in vladi (605). V preteklih letih so državni organi prenesli 340 stanovanj v brezplačno uporabo stanovanjskemu skladu, ta pa je s tem naborom reševal socialno stisko ljudi, ki si niso mogli privoščiti strehe nad glavo. Iz podatkov ministrstva za javno upravo lahko izluščimo še podatek, da je zdaj nezasedenih 434 stanovanj, med katerimi jih 27 čaka na vselitev, 188 je predvidenih za prodajo v tem letu (127 iz fonda Mors), 219 pa za oddajo v najem.

Ureditev za uporabo

Kolikšen je strošek nezasedenih stanovanj? Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da mora država, ne glede na zasedenost, pokrivati lastniške stroške, in to za upravljanje, zavarovanje in vzdrževanje. Če je stanovanje nezasedeno, to bremeni državo s po približno 50 evri na mesec, kar za vsa stanovanja skupaj znaša 260.000 evrov. Na vladi pravijo, da bodo poskušali vsa razpoložljiva stanovanja pripraviti za uporabo, vendar je to povezano s stroški, ker jih je treba pred oddajo primerno urediti.