»Pričakujem, da bodo Fišerja na zakonit način odslovili«

Goran Klemenčič zahteva poročilo državnotožilskega sveta ter izrek njegove predsednice.

Objavljeno
14. april 2015 14.51
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer v Ljubljani, 28. maja 2013
Ma. F., Pi. K., Delo.si
Ma. F., Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Poslanec SDS Vinko Gorenak je v današnji izjavi za medije dejal, da od predsednika vlade Mira Cerarja in pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča pričakuje, da bosta generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, na podlagi ugotovitev KPK o koruptivnem ravnanju v primeru imenovanja Boštjana Škrleca, na zakonit način odslovila.

»Fišer se ne čuti krivega, češ da je deloval v dobri veri. Očitno ne bo odstopil,« je pred novinarji dejal Gorenak. Generalni državni tožilec je, kot je povedal poslanec SDS, trdil, da inšpektorat ni ugotovil nobenih nepravilnosti. »To je laž. Ugotovilo je 16 nepravilnosti.«

Osnutek nastal že pred dvema letoma

Poslanec SDS je dejal, da je najnovejše poročilo KPK zanj pričakovano. Izpostavil  je, da čeprav mediji omenjajo, da gre pri poročilu KPK za poročilo Štefaneca, »naj spomnim, da je osnutek tega poročila nastal že pred skoraj dvema letoma, osnutek pa sta pripravljala sedanji državni sekretar Stare in sedanji minister Klemenčič, takrat v vlogi šefa KPK, vendar je potem Aleš Zalar skušal zadeve ustaviti na upravnem sodišču in na vrhovnem sodišču.« Po besedah Gorenaka je vrhovno sodišče za 15 mesecev »zadevo postavilo v zmrzovalnik, zato, da bi Fišerju in Zalarju pomagalo, saj je 15 mesecev, po moji oceni, kar malo predlog rok za tovrstno odločanje. Vrhovno sodišče je sporočilo, da Zalar nima prav in da je s poročilom KPK, ki sta ga spisala Stare in Klemenčič, vse v redu,« je dodal.

»Kako naprej?« se je ob tem vprašal Gorenak in izpostavil, da je Slovenija v tem trenutku edina država, ki ima osebo, ki je koruptivno ravnala, na vrhu tožilstva. »Tožilstvo pa je tisto, ki korupcijo preganja, smo torej v absurdni situaciji,« je ob tem dejal. Izpostavil je tudi reakcijo Fišerja, ki je dejal, da je ravnal po svoji vesti in v dobri veri.

Problem Cerarja in Klemenčiča

Gorenak je v nadaljevanju izpostavil, da je Mežnarjeva, upokojena tožilka, predsednica državno-tožilskega sveta, že povedala, da imajo sedaj druge prioritetne naloge in da bodo s tem ravnali kot veleva zakona. »Mislim, da je sporočila, da ne bo nič naredila,« je dejal in izpostavil tudi, da je absurdno, da v tej državi ni nikogar, razen državnotožilskega sveta, ki bi lahko pričel postopek zamenjave generalnega državnega tožilca Fišerja. »Tedanji pravosodni minister Zalar je leta 2011 spisal tak državnotožilski zakon, ki to onemogoča, do takrat pa takšnega stanja v slovenski tožilski zakonodaji nismo poznali. Nastane vprašanje, čigav je torej problem razrešitve Fišerja,« je dejal poslanec SDS in dodal, da gre za problem Cerarja in Klemenčiča.

»Fišer sam očitno ne bo odšel, vprašanje pa je, ali bo slovenska politična levica pritisnila na državnotožilski svet in izposlovala začetek postopka razrešitve. Druga zakonita možnost pa je sprememba državno-tožilskega zakona, in sicer vrnitev na prvotno stanje iz  leta 2011, ko je predlagatelj razrešitve lahko bil tudi pravosodni minister,« je opozoril Gorenak. Ker smo po njegovem mnenju takšno stanje že imeli, ne bi tovrstna sprememba zakona bila nič posebnega in ne bi pomenila niti posega politike v tožilske vrste. »Gre za en člen, ki ga vlada lahko pripravi in sprejme. Če tega ne bodo naredili v doglednem času, bomo to spremembo pripravili v SDS,« je še povedal poslanec SDS.