Prihodnji teden izredna seja DZ

V obravnavi bodo spremembe zakona o visokem šolstvu, noveli pokojninskega zakona ter uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Objavljeno
03. november 2017 14.17
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana − Skupina poslank in poslancev s prvopodpisano vodjo poslanske skupine SMC Simono Kustec Lipicer je vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ, ki bo predvidoma prihodnji teden. Na njej bodo odločali o predlogu spremembe zakona o visokem šolstvu, noveli pokojninskega zakona ter noveli zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Novela pokojninskega zakona

Poslanci bodo na izredni seji opravili drugo branje novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki so jo v parlamentarni postopek vložili poslanci Desusa in SD. Članice in člani parlamentarnega odbora za delo pa so jo pred nekaj dnevi podprli brez glasu proti.

Predlog predvideva, da se bo prostovoljna vključitev v zavarovanje spet upoštevala pri ugotavljanju izpolnjevanja pogojev za starostno pokojnino.

Zavarovancem, ki so bili določeno obdobje pred letom 2013 prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, bi se to obdobje upoštevalo tudi pri ugotavljanju izpolnjevanja pogojev za starostno pokojnino pod pogoji 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Ta možnost je bila namreč z zadnjo pokojninsko reformo odpravljena.

Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev

Na izredni seji DZ bodo poslanci opravili tudi prvo branje predloga novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki ga je v postopek vložila poslanska skupina NSi. Z novelo predlagajo sproščanje varčevalnih ukrepov pri otroških dodatkih in štipendijah, med drugim želijo ponovno uvedbo otroškega dodatka za vse dohodkovne razrede in odpravo upoštevanja otroškega dodatka v postopkih ugotavljanja upravičenosti do državne štipendije.

Vrniti pravice okoli 2000 študentom

Predlog sprememb zakona o visokem šolstvu, o katerem bo DZ odločal na izredni seji, pa je vložila poslanska skupina Levica. Z novelo želijo odpraviti negativne posledice lani decembra sprejetih sprememb zakona oziroma vrniti pravice okoli 2000 študentom, je danes v izjavi za novinarje ponovil poslanec Levice Miha Kordiš.

Pri morebitnih dopolnilih k predlogu Levico po njegovih navedbah zanima možnost povrnitve pravic študentom tudi za nazaj, pri čemer gre predvsem za izgubo dopolnilnega in obveznega zdravstvenega zavarovanja za nekatere študente v zadnjem mesecu in pol.