Primerjava rezultatov: največ izgubila SD, pridobil Bogovič

Drobitev na levi je koristila skupni listi NSi in SLS, ki je s krepko manjšim deležem, kot so ga zbrali ločeno pred petimi leti, dobila mandat več.

Objavljeno
26. maj 2014 09.50
Posodobljeno
26. maj 2014 09.50
Peter Jančič, N. R., notranja politika
Peter Jančič, N. R., notranja politika

Ljubljana − Največji poraženec med velikimi strankami je bila v nedeljo SD Igorja Lukšiča, ki je izgubila krepko več kot polovico rezultata, ki ga je dosegla na evropskih volitvah pred petimi leti, ko jo je še vodil Borut Pahor. Za polovico se je zmanjšalo tudi število mandatov v evropskem parlamentu. Še večjo katastrofo je doživel le še Zares, a to po vseh turbulencah, povezanih s to stranko, ni bilo presenečenje.

Navzgor le SNS in Desus

Med strankami, ki so kandidirale že pred petimi leti, sta rezultat izboljšala le Desus Karla Erjavca in SNS Zmaga Jelinčiča. Slabo odstotno točko boljši rezultat Desusa pomeni krepkih 13 odstotkov več kot na prejšnji volitvah. Predvsem pa so dobili sedež v Bruslju, ki ga doslej niso imeli. SNS je rezultat popravila za dobro odstotno točko, kar pa zaradi slabšega izhodišča pomeni skoraj 42 odstotkov več. Erjavec se je najbrž okrepil zaradi spretne poteze, ko je ugled že dosedanjega evropskega poslanca Iva Vajgla, ki je bil pred petimi leti izvoljen kot kandidat Zaresa, združil z upokojensko volilno bazo, ki se udeležuje volitev. S SNS pa se je Zmago Jelinčič prebil čez štiri odstotni prag, ki bi mu zagotovil sedeže v državnem zboru, ne pa tudi čez prag za vstop v evropski parlament, ki je višji. Odhod Iva Vajgla je še pred petimi leti velik in močan Zares potisnil čistu proti dnu. Izgubili so več kot 90 odstotkov deleža, ki so ga imeli pred petimi leti.


Majhni levi so si kradli, koristili pa Bogoviču


Tradicionalnim strankam, ki niso nastale v zadnjih letih, so precej bolj kot v preteklosti glasove pobirale neodvisne liste in številne majhne stranke. A ta uspeh novincev in neodvisnih je bolj simboličen. Ker z izjemo Verjamem Igorja Šoltesa nobena od teh strančic in list ni zbrala dovolj velikega deleža za sedež v evropskem parlamentu, so glasovi zanje šli v nič in so bili v korist največjim.

PS Zorana Jankovića je »zapravila« največ: kar 6,6 odstotka glasov vseh glasujočih, Združena levica 5,5. Konkretno Jelka Kacina 4,9 odstotka. V seštevku bi ti trije dohiteli skupno listo NSi in SLS.

SDS Janeza Janše in skupna lista NSi Ljudmile Novak in SLS Franca Bogoviča sta odstotkovno obe poslabšali rezultat v primerjavi z dosežkom izpred petih let, a jima je nižji rezultat zaradi velikega števila glasov majhnih strank, ki so šle v nič, prinesel sedež več v evropskem parlamentu. Namesto štirih bodo prihodnja leta imeli pet sedežev.

Največ koristi od drobljenja glasov na levi je imela skupna lista NSi in SLS. Dosegla je sicer slabši rezultat kot pred petimi leti NSi samostojno, a ji je to vendarle prineslo sedež več, ki ga bo dobil Bogovič. Če seštejemo rezultat NSi in SLS pred petimi leti, so tokrat zbrali za kar 17,9 odstotka nižji delež glasov. Združitev velikega uspeha torej ni prinesla, splačala pa se je vendarle.

Tudi SDS z manj kot sto tisoč volivci

SDS je izgubila manj: 1,77 odstotne točke ali 6,64 odstotka deleža, ki so jim ga volivci namenili pred petimi leti. V primerjavi s prejšnjimi volitvami je, tudi zaradi nižje udeležbe, tokrat tudi največjo med strankami, po sicer še nedokončnih podatkih, volilo manj kot sto tisoč volivcev. Brez glasov po pošti iz Slovenije, ki bodo prišteti popoldne, in glasov iz tujine, ki bodo prišteti prihodnji teden, je za SDS glasovalo 98.169 volivcev. Za SD pa, za primerjavo, 31.613.