Virant: V koalicijskem dogovoru premalo reformnega zagona

Podpisana je koalicijska pogodba 2014 - 2015. Prioritete: gospodarstvo, mladi, zdravje in boj proti korupciji in kriminalu.

Objavljeno
14. februar 2014 07.48
Posodobljeno
14. februar 2014 08.02
Gregor Virant, Alenka Bratušek, Igor Lukšič in Karl Erjavec prihajajo na srečanje voditeljev parlamentarnih strank pri predsedniku republike. Ljubljana 2.decembra 2013.
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si, T. S., notranja politika
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si, T. S., notranja politika

Ljubljana - Z odstopom ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Tine Komel je padla še zadnja ovira za popolnitev ministrskih mest in za današnji podpis koalicijske pogodbe, ki bo določala program dela vlade do konca leta 2015.

Bratušek: Smo suverena država in ne vabimo trojke

Ob podpisu koalicijske pogodbe je predsednica vlade Alenka Bratušek dejala, da jim je v letu vladanja uspelo narediti boljšo državo in bolj zdrave temelje. »Naš pogled je uprt v prihodnost, ne v arhive. Smo suverena država in ne vabimo trojke,« je dejala.

Izpostavila je, da je koaliciji v preteklem letu uspelo umiriti politične napetosti, nadaljevati konsolidacijo javnih financ, rešiti bank slabih terjatev in znižati obrestno mero slovenskih obveznic.

Med prioritetami do konca mandata so v zavezah partnerji zapisali razdolževanje gospodarstva, ukrepe za mlade in aktivno politiko zaposlovanja. Preimerka je omenila tudi zdravstveno reformo. »Zdravje in znanje ne sme postati držno blago«.

Poudarila je še, da spoštujejo zaveze koalicijskih partnetrjev in do leta 2015 ne predvidevajo posegov v minimalno plačo, pokojnine ter da ne bodo uvajali novih davkov.

Posebej se je zahvalila zdaj že nekdanji ministrici Tini Komel. Poudarila je, da je bila zamenjava nujna zaradi koalicijskega dogovra in zahtev Desusa.

Lukšič: Smo edina stranka, ki ni imela težav z ministri

Prvak SD Igor Lukšič je dejal, da je vlada opravila velikansko nalogo in da lani v tem času nihče ni verjal, da bo koalicija zaključila mandat. Pri tem je poudaril namen politične stabilnosti. »Prvič po treh letih se je zgodilo, da je vlada zdržala več kot eno leto. Žal je za Slovenske razmere to zelo pomembno«.

V prihodnje se mu zdi vladna pritoriteta skrb za vse ljudi in da bodo na ključna mesta kadrovali najbolj sposobne ljudi. Posebej je pohvalil delo ministrov svoje SD, češ da so »edina stranka, ki niso imeli težav z ministri«.

Virant: V dogovoru premalo reformnega zagona

Tudi predsednik DL Gregor Virant je izpostavil pomen politične stabilnosti, a ocenil, da je v danes podpisanem dogovoru premalo reformnega zagona. Pri tem je omeni reformo trgo dela, zdravstveno reformo in pokojninsko. »Če za to ne bo volje, bomo obstali med nebesi in peklo,« je dejal.

Erjavec: Koalicijska pogodba ne vsebuje vseh rešitev

Predsednik Desusa Karl Erjavec je današnji podpis ocenil za pomemen signal Evropi, »ki v Evropi kaže stabilnost domačih razmer«. Koalicijska pogodb po njegovem zaradi raznovrstnosti koalicijskih strank ne vsebuje vseh rešitev, a je prepričan, da je dobra podlaga, da koalicija zaključi mandat.

***

Bratuškova je po številnih odlogih sinoči, takoj po odstopu Komelove, vložila v parlament tudi že znani predlog treh kandidatov za ministre: Metoda Dragonjo za gospodarstvo, Alenke Trop Skaza za zdravje in Gorazda Žmavca za Slovence po svetu. Ministrom so podporo zagotovili že v DL, v SD bodo o tem odločali v torek. Vodja poslanske skupine Matjaž Han je izrazil pričakovanje, da se zdravstvu in gospodarstvu obetajo boljši časi.

Prioritete: gospodarstvo, mladi, zdravje in boj proti kriminalu

Koalicijske stranke v pogodbi med prioritete uvrščajo: spodbujanje konkurenčnosti gospodarstva, skrb za mlade, transparentnost v javnem naročanju, zlasti v zdravstvu, ter boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu.

V zahtevah različnih strank se je koalicija zavezala, da ne bodo posegala v pokojnine in regrese upokojencev in ne  bo zvišala davkov in prispevkov. Prav tako ne bodo posegali v minimalne plače.

Privatizacija se bo nadaljevala, točen seznam podjetij pa ne bo zapisan pogodbi, ampak v strategiji upravljanja kapitalskih naložb države.

Med prioritetami je tudi prenova zdravstvenega sistema. Včeraj so iz SD sicer sporočili, da ima pri tem delu nekaj članov pomisleke, zlasti v delu o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju.

***

Iz vsebine:

• Delova politična analitika Ali Žerdin in Janez Markeš sta komentirala koalicijsko pogodbo v delu oTeš 6 in boju proti korupciji.

• Tanja Starič (komentar): Kadrovanje maje koalicijo

• Tanja Starič (komentar): Mešana trgovina politike

• Zahteve v koalicijsski pogodbi: Koalicija bi Slovenijo spet vrnila v sedlo