»Prisilno« upokojevanje javnih uslužbencev ostaja

Ustavno sodišče zavrglo zahtevi za oceno ustavnosti dela Zujfa, ki se nanašata na regres in prisilno upokojevanje.

Objavljeno
11. april 2014 15.11
Posodobljeno
11. april 2014 15.19
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Ustavno sodišče je zavrglo dve zahtevi sindikatov za oceno ustavnosti zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf), ki se nanašata na izplačilo regresa in prenehanje pogodb o zaposlitvi javnim uslužbencem, ki izpolnijo pogoje za upokojitev.

Pobudniki namreč menijo, da so zaradi določbe o prenehanju pogodb o zaposlitvi javni uslužbenci v manj ugodnem položaju od drugih zaposlenih ter da se jim nedopustno omejuje pravica do poklicnega delovanja. Poleg tega gre za nedopusten poseg v pričakovane pravice javnih uslužbencev, določbe o prenehanju pogodbe o zaposlitvi pa so po mnenju sindikatov diskriminatorne.

Glede regresa pa so sindikati opozarjali na vprašanje enakosti. Nekateri uslužbenci so namreč prejeli regres v višini, kot je bila določena pred sprejetjem zakona za uravnoteženje javnih financ, drugi pa v skladu z zakonom nižji regres.

Zahtevo so vložili Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat državnih organov Slovenije, Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni, raziskovalni dejavnosti ter Glosa − Sindikat kulture Slovenije in Policijski sindikat Slovenije.

Pravice delavcev niso ogrožene

Ustavno sodišče je obe zahtevi zavrglo, saj je menilo, da vlagatelji niso izkazali ogroženosti pravic delavcev. Kot so ustavni sodniki zapisali v odločbi, reprezentativni sindikat namreč lahko začne postopek za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa le, če so ogrožene pravice delavcev. Predlagatelji sicer navajajo, da so reprezentativni sindikati za območje države, in zatrjujejo svoj pravni interes, ne pa ogroženosti pravic delavcev, so ugotovili sodniki.

Takšno mnenje je sprejelo šest ustavnih sodnikov, proti pa sta glasovali Dunja Jadek Pensa in Etelka Korpič Horvat. Slednja je k obema sklepoma dala ločeno odklonilno mnenje, kjer je zapisala, da bi moralo ustavno sodišče v okviru svoje pristojnosti širše razlagati standard ogroženost pravic delavcev in v večjem številu obravnavati zahteve reprezentativnih sindikatov.

Ustavno sodišče je sicer že večkrat presojalo o ustavnosti Zujfa. Med drugim je razveljavilo določbe, ki so se nanašale na upravičence do dela pokojnine, ki so vplačevali zavarovanje v drugih republikah nekdanje SFRJ. Prav tako je za neustavno razglasilo določbe o prenehanju zaposlitve javnim uslužbenkam.