Pritožba Morsa v zadevi Popov zavrnjena

Višje sodišče je razveljavilo sodbo zoper nekdanjega generala JLA Berislava Popova maja 2014.

Objavljeno
08. marec 2016 18.04
Pi. K, STA
Pi. K, STA

Ljubljana - Sodišče je zavrnilo pritožbo Morsa v zvezi z nadaljevanjem sojenja zoper Berislava Popova, je na seji odbora za obrambo povedala ministrica za obrambo Andreja Katič. Franc Breznik iz SDS je ob tem omenil možnost ustanovitve preiskovalne komisije na to temo. Seje se je udeležil tudi brigadir David Humar, ki je zavrnil očitek o kršitvi zakonodaje.

Sodba zoper nekdanjega generala JLA Berislava Popova je bila maja 2014 razveljavljena s strani višjega sodišča, v ponovnem sojenju pa je tožilstvo oktobra letos obtožnico umaknilo, ker je sodišče postavilo dva nova izvedenca, ki sta Popova razbremenila očitkov.

Ministrstvo za obrambo (Mors) je sicer predlagalo nadaljevanje postopka, a je murskosoboško sodišče ta predlog zavrnilo, o čemer je bilo ministrstvo obveščeno v začetku decembra lani. Na ta sklep se je ministrstvo pritožilo, a je bilo danes, kot je povedala Katičeva, obveščeno, da je bila pritožba zavrnjena.

Odbor je sicer danes razpravljal zlasti o vlogi brigadirja Davida Humarja, ki ga je omenjeno sodišče prek elektronske pošte pozvalo k izvedeniškemu mnenju, kar pa je odklonil. V opozicijskih vrstah, zlasti v SDS, so mu očitali kršitev zakona o službi v Slovenski vojski. Vinko Gorenak (SDS) je ocenil, da Humar službene elektronske pošte v tem primeru ni uporabljal v zasebne namene in je s sodiščem komuniciral kot pripadnik Slovenske vojske (SV).

Humar je te očitke na današnji seji zavrnil. Tudi na sodišču so potrdili njegovo oceno, da je bila komunikacija vzpostavljena z njim kot s fizično osebo oz. kot s strokovnjakom in ne kot s pripadnikom SV, je povedal. Zatrdil je, da v sodnem postopku zoper Popova ni sodeloval in da v tem pogledu ni na nikogar vplival. Prav tako s svojimi zapisi ni nikogar branil, saj je »prvi za to, da se zadeve razčistijo«, je dejal.

Zoper Humarja ni bil uveden disciplinski postopek, je dodala ministrica za obrambo. Pravna služba ministrstva je namreč ugotovila, da se sistem elektronske pošte ministrstva v določenih primerih lahko uporablja tudi v zasebne namene. K temu je treba prišteti tudi sporočilo sodišča, ki je bilo naslovljena na Humarja kot strokovnjaka in ne kot na zaposlenega v SV, je povedala.

Franc Breznik (SDS) je kljub tem pojasnilom opozoril, da Humar o dopisu sodišča ni ustrezno obvestil nadrejenih, tudi ministrice Katičeve. Tako bi na ministrstvu vsaj lahko poiskali prave ljudi, ki bi sodišču lahko pojasnili "hudodelstva" Popova med osamosvojitveno vojno leta 1991. Breznik je ob tem izrazil bojazen, da bi zaradi "ene največjih afer" moral Popovu nemara plačevati celo odškodnino. Da je hudodelce treba obsoditi in da je to izraz normalnosti, je poudaril tudi Jožef Horvat (NSi).

Franc Jurša iz Desusa je medtem opozoril, daje razprava na odboru za obrambo podobna delu preiskovalne komisije. Breznik iz SDS mu je v odgovoru dejal, da utegne takšna komisija tudi nastati oz. da že "diši" po njej.

Odbor je nazadnje večinsko zavrnil predlagane sklepe, s katerimi so v SDS med drugim želeli ministrstvo pozvati k uvedbi postopka za ugotavljanje kršitev zakona pri Humarju.