Privatizacija: Cerar in Erjavec na enem, Židan na drugem bregu

Koalicijski partnerji naj bi prihodnji teden dobili prvi osnutek privatizacijske strategije.

Objavljeno
13. januar 2015 19.28
jer zajtrk
 Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Predsednik SD Dejan Židan je še pod vtisom kongresa SD in vdanašnjega sestanka poslanske skupine SD poskušal koalicijske partnerje prepričati, da so se po zavezi o prodaji 15 podjetij, predvsem Telekoma, razmere spremenile in da bi bilo dobro pri evropski komisiji začeti pogovore o spremembi sklepa državnega zbora.

Židan je po koalicijskem sestanku dejal, da predsednik vlade Miro Cerar in prvak Desusa Karl Erjavec vztrajata pri stališču, da sklepa iz leta 2013 ni mogoče in ni modro spreminjati zaradi kredibilnosti Slovenije v očeh tujih diplomatov in mednarodnih finančnih trgov. Židan meni, da je o tem mogoče načeti razpravo v Bruslju, ker da imajo tudi take informacije iz parlamenta EU.

Po naših informacijah je Cerar ponovil stališče, da je nesprejemljivo, da SD po letu in pol spreminja stališče. Tudi Erjavec meni, da zavez, ki jih je dala Slovenija, ni mogoče kar tako spreminjati. Proces prodaje preostanka od 15 podjetij se bo nadaljeval, pojasnjuje Erjavec, »vendar smo se danes koalicijski partnerji dogovorili, da mora ta potekati transparentno, da ne bo prodano pod ceno in da bodo upoštevane tudi koristi zaposlenih«.

Erjavec je še dejal, da je Cerar obljubil, da bodo koalicijski partnerji dobili prihodnji teden prvi osnutek privatizacijske strategije, ob kateri je mogoče pričakovati veliko več vroče razprave. Na vprašanje, ali je koalicija v težavah, Židan pravi: »Ni bilo koalicijske krize, je pa res, da imamo različna stališča.«

O vprašanju privatizacije bodo na pobudo ZL poslanci v petek razpravljali na odboru za finance.