Prodaja Telekoma ni naša stvar, odloča SDH

Sprenevedanje politikov o privatizaciji državnega premoženja in predvsem prodaji Telekoma Slovenije ima dolgo brado.

Objavljeno
09. junij 2015 19.35
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Slovenska politika je bila le dan pred odločanjem NS SDH o prodaji Telekoma Slovenije britanskemu skladu Cinven odločno nejasna. Običajni odgovor je bil – nadzorniki naj opravijo svoje delo. Nasprotniki privatizacije ZL in SD pa menijo, da se posel ne sme zgoditi.

Sprenevedanje politikov o privatizaciji državnega premoženja in predvsem prodaji Telekoma Slovenije ima dolgo brado, posebno poglavje smo kljub vsemu dobili pred dobrima dvema letoma, ko je državni zbor sprejel odločitev o privatizaciji 15 podjetij. Čez leto dni, ko so se politične stranke znašle sredi vroče predvolilne kampanje, je takratna premierka Alenka Bratušek zaradi volilnih vzgibov celo začasno ustavila vse prodajne postopke, sama privatizacija pa je bila umeščena v jedro politične tekme. Pod novo vlado Mira Cerarja so se postopki prodaje Telekoma Slovenije spet začeli, zdaj se mora o tem izreči le še nadzorni svet SDH, potem ko je vlada v nedeljo jasno dejala, da ovir za prodajo ni več, nadzorniki naj za to le še prevzamejo odgovornost, za kar je bil holding ustanovljen.

Pred kako nehvaležno nalogo so nadzorniki, pričajo besede prvaka SD Dejana Židana, ki je v ponedeljek izjavil, da sočustvuje z nadzorniki. »Kar večina ministrskega zbora ni zmogla, torej prevzeti odločitev na lastna ramena, je kot breme odločitve potisnilo na njihova ramena. Razumem, da jim je težko,« je dejal Židan. Dejstvo, da so leta 2013 podprli privatizacijo Telekoma, se v SD zdaj opravičujejo, da so se od takrat do danes okoliščine bistveno spremenile.

Cerar med poslance

V SMC jasnega odgovora, kaj pričakujejo od NS SDH, nismo dobili. V poslanski skupini so včeraj obravnavali tudi to temo, a sklepov niso sprejemali. Razumeti je bilo, da imajo poslanci največje vladne stranke različna mnenja o prodaji Telekoma. Zaradi tega bo v četrtek med poslance prišel tudi predsednik vlade Miro Cerar.

Tudi v drugi največji vladni stranki Desus se ne opredeljujejo. »V Desusu pričakujemo, da nadzorniki SDH v skladu s pristojnostmi, ki jih imajo, tudi opravijo svoje delo. Ker zagovarjamo stališče, da se politika ne sme vmešavati v gospodarstvo, smo zagovarjali stališče, da gre za pristojnost SDH, člani uprave in nadzornega sveta pa so strokovnjaki, ki za svoje delo dobijo lepo plačo oziroma sejnino,« pravijo v Desusu. Neuradno so nekateri poslanci te stranke zelo skeptični do prodaje.

Čeprav številni poslanci nasprotujejo prodaji Telekoma, predlog ZL, ki so ga vložili včeraj, da bi soglasje k privatizaciji strateških podjetij v vrednosti nad 50 milijonov evrov dajali tudi poslanci, verjetno ne bo naletel na podporo. Še največ posluha je pokazala predsednica Zaaba Alenka Bratušek, ki meni, da vlada ali SDH za prodajo takšnih vrednosti potrebuje nekakšno soglasje. Nadzornikom, ki so bili izbrani v času njene vlade, je Bratuškova sporočila, da jim »vsekakor ne bo lahko«. Zaab zdaj nasprotuje prodaji, ker da Cinven ni strateški kupec.

Poslanec SDS Andrej Šircelj pravi, da so njihova stališča do privatizacije jasna, država se mora umakniti. A ko ga konkretno vprašamo o Telekomu, odgovori, da je to stvar koalicije. V NSi pa pravijo le, da naj SDH opravi svoje delo, sicer pa si želijo, da bi Telekom prodali.