Proslav ne bo, bodo pa praznovanja

Predsednik zveze borcev Janez Stanovnik je povedal, da se proslavi ob dnevu upora proti okupatorju ne namerava odpovedati.

pet, 23.03.2012, 21:00

Ljubljana, Murska Sobota - Zaradi varčevanja bomo letos tudi praznovali manj. Vlada se je namreč odločila, da bo to leto organizirala le dve državni proslavi, in sicer ob dnevu državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Ne bo pa več proslav ob dnevu upora proti okupatorju in dnevu reformacije.

Za organizacijo državnih proslav bodo namenili polovico manj od predvidenih 500.000 evrov, spremenili pa so tudi protokolarna pravila v zvezi z organizacijo državnih proslav in sestavo koordinacijskega odbora, ki skrbi zanje. Ta je sestavljen iz predstavnikov države, po novem pa bo svojega člana vanj predlagalo tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (konec leta 2010 so ga ustanovili Lojze Peterle, Tone Krkovič, Igor Bavčar in Janez Janša, lani pa so pripravili svojo počastitev dneva državnosti in obletnice osamosvojitve), ne pa tudi Združenje veteranov vojne za Slovenijo, ki je doslej v odboru imelo svojega predstavnika. V prejšnjem mandatu je odbor vodila kulturna ministrica Majda Širca, po novem mu bo predsedoval generalni sekretar vlade, torej Božo Predalič.

Predsednik zveze borcev Janez Stanovnik nam je povedal, da se proslavi ob dnevu upora proti okupatorju ne namerava odpovedati. »Mi bomo praznovali, saj je to zgodovinski praznik slovenstva,« je dejal Stanovnik in dodal, da od te vlade nič drugega tudi ni pričakoval.

Geza Erniša, škof Slovenske evangeličanske cerkve, bo vladno odločitev o tem, da letos zaradi varčevanja ne bo državne proslave ob dnevu reformacije, komentiral potem, ko bo Cerkev od vlade dobila obvestilo oziroma pojasnilo za sprejeto odločitev.

Viktor Žakelj, predsednik Slovenskega protestantskega društva, pa nam je dejal, da je bil Trubar pred 400 do 500 leti persona non grata na Slovenskem. »Pred petimi ali šestimi leti so Slovenci v anketi jasno povedali, da je Primož Trubar najuglednejši Slovenec vseh časov. Zdaj ga lahko stokrat pokopljejo, vendar bo ostal še naprej največji Slovenec in protestantizem najpomembnejše duhovno politično in kulturno gibanje na Slovenskem.«

Povezane novice

V duhu varčevanja dve državni proslavi manj
22. marec ob 18:10
Na državni ravni tako letos ne bomo obeležili dneva upora proti okupatorju in dneva reformacije.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
5 komentarjev
jup

RKC in Janša spet zlorabljata oblast.
. Odpovedali naj bi se državnim praznikom ,cerkveni pa naj seveda ostanejo ..Odpovedali naj bi sep prazniku za novo leto in največjemu svetovnemu delavskemu prazniku 1. maju Ostali naj bi pa religiozni prazniki kot np.pr Marijin vnebohoh pa Velika noč itd. To je diskriminacija. Religiozne opredelitve in religiozni prazniki so popolna zasebna zadeva častilcev raznih božanstev in po zakonu ločena od države. Za katoličane se je ob prebivalstva izreklo 56 odstotkov slovenskih državljanov. Torej ne ukinja se neligitimne religiozne praznike ampak praznike ki jih praznuje večji del sveta in seveda tudi Slovencev .

23. marec 2012, ob 22:44:15
Regrat

"Vlada se je namreč odločila, da bo to leto organizirala le dve državni proslavi, in sicer ob dnevu državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Ne bo pa več proslav ob dnevu upora proti okupatorju in dnevu reformacije."

Od državnosti in samostojnosti Slovenci zaenkrat še nimamo kaj dosti. Kvečjemu več škode kot koristi. Če bi Jugoslavija obstala in mi kot njen del bi imeli gotovo več od tega kot pa imamo zdaj. No, sicer je za to več kriv Milošević kot mi, ampak vseeno.

Kar se tiče reformacije: zaradi nje smo Slovenci dobili svojo prvo knjigo. Upor proti okupatorju pa je bil upor proti tistim, ki so nas hoteli uničiti kot narod.

Zelo slaba odločitev vlade. Vseeno ji je za narod, ampak se ji gre za svojega Janšeta, ki se je igral kavbojce in indijance pred 20 leti, zraven pa bogatel z ilegalno trgovino z orožjem.

23. marec 2012, ob 22:24:51
Neznan

Naj tale komunist kar ima tole proslavo, samo za svoj denar. Lepo je dolga leta živel na račun drugih... Ko pa so njegovi vse zagonil, pa v jok in stok. Vprašte se, kdo nas je pripeljal tako dakleč, da moramo zdaj res šparat na vsakem koraku. Zmagoviti levi trojček pod vodstvom pahorja, Kresalke in Golobiča, začinjen z Jankovićem, najlepše, kar se je lahko zgodilo Sloveniji. Zdaj pa vsi v jok pa na drevo...

23. marec 2012, ob 22:23:47
wladymyr

V državi praznujemo slavno le samostojno Slovenijo!

Licemerci imajo zdaj dolge obraze, saj razkričanost puhlic ne bo več svirala svojih nadutih viž. Slovenija se prebuja v svojo novo slovensko pomlad!

Aktualnost evropeizacije se usmerja v rast življenjske svobode, ne pa v uničenje civilizacije z mahanjem zastavic. RS se ne gre več dneva upora proti okupatorju ali še dneva reformacije in kulturnega praznika.

Dnevi slavja naj bodo prosti le tako, da bodo ljudje z dušo in srcem domoljubi, ne pa le z ideologizacijo razkričanosti. Zadostujeta državni proslavi: Dan državnosti in Dan samostojnosti in enotnosti. Sicer bodo sredstva za organizacijo teh proslav skrčena na pol, torej za 250.000€. Koordinacija omenjenih dveh proslav zadostuje.

Odlika Vlade RS – nobenega zabušavanja več: proslavno slavno!

23. marec 2012, ob 21:48:02
Neznan

Predsednik zveze borcev Janez Stanovnik nam je povedal, da se proslavi ob dnevu upora proti okupatorju ne namerava odpovedati. »Mi bomo praznovali, saj je to zgodovinski praznik slovenstva,« je dejal Stanovnik in dodal, da od te vlade nič drugega tudi ni pričakoval.
.-.-.-

No, le praznujte, toda za svoj račun...

23. marec 2012, ob 21:21:27
5 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej