Proslav ne bo, bodo pa praznovanja

Predsednik zveze borcev Janez Stanovnik je povedal, da se proslavi ob dnevu upora proti okupatorju ne namerava odpovedati.

Objavljeno
23. marec 2012 21.06
Klara Škrinjar, notranja politika, Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Klara Škrinjar, notranja politika, Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Ljubljana, Murska Sobota - Zaradi varčevanja bomo letos tudi praznovali manj. Vlada se je namreč odločila, da bo to leto organizirala le dve državni proslavi, in sicer ob dnevu državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Ne bo pa več proslav ob dnevu upora proti okupatorju in dnevu reformacije.

Za organizacijo državnih proslav bodo namenili polovico manj od predvidenih 500.000 evrov, spremenili pa so tudi protokolarna pravila v zvezi z organizacijo državnih proslav in sestavo koordinacijskega odbora, ki skrbi zanje. Ta je sestavljen iz predstavnikov države, po novem pa bo svojega člana vanj predlagalo tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (konec leta 2010 so ga ustanovili Lojze Peterle, Tone Krkovič, Igor Bavčar in Janez Janša, lani pa so pripravili svojo počastitev dneva državnosti in obletnice osamosvojitve), ne pa tudi Združenje veteranov vojne za Slovenijo, ki je doslej v odboru imelo svojega predstavnika. V prejšnjem mandatu je odbor vodila kulturna ministrica Majda Širca, po novem mu bo predsedoval generalni sekretar vlade, torej Božo Predalič.

Predsednik zveze borcev Janez Stanovnik nam je povedal, da se proslavi ob dnevu upora proti okupatorju ne namerava odpovedati. »Mi bomo praznovali, saj je to zgodovinski praznik slovenstva,« je dejal Stanovnik in dodal, da od te vlade nič drugega tudi ni pričakoval.

Geza Erniša, škof Slovenske evangeličanske cerkve, bo vladno odločitev o tem, da letos zaradi varčevanja ne bo državne proslave ob dnevu reformacije, komentiral potem, ko bo Cerkev od vlade dobila obvestilo oziroma pojasnilo za sprejeto odločitev.

Viktor Žakelj, predsednik Slovenskega protestantskega društva, pa nam je dejal, da je bil Trubar pred 400 do 500 leti persona non grata na Slovenskem. »Pred petimi ali šestimi leti so Slovenci v anketi jasno povedali, da je Primož Trubar najuglednejši Slovenec vseh časov. Zdaj ga lahko stokrat pokopljejo, vendar bo ostal še naprej največji Slovenec in protestantizem najpomembnejše duhovno politično in kulturno gibanje na Slovenskem.«