Protestna izjava JAK zoper zmanjšanje državnih sredstev

Med drugim zahtevajo ohranitev vseh delovnih mest in višino materialnih sredstev, potrebnih za preživetje knjige.

Objavljeno
05. april 2012 20.26
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana - Na Javni agenciji za knjigo (JAK) v protestni izjavi zoper zmanjševanje državnih sredstev za uradniški del delovanja agencije med drugim zahtevajo ohranitev vseh delovnih mest in višino materialnih sredstev, potrebnih za preživetje knjige. Od pristojnega ministra pričakujejo postavitev enakih finančnih okvirjev, kot jih imajo v drugih zavodih.

Na JAK zahtevajo enakopravno obravnavo z drugimi javnimi agencijami in zavodi, »kjer ni govora o tako drastičnem zmanjševanju sredstev za plače in materialne stroške«, od ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka pa pričakujejo zaupanje direktorju JAK, da bo znotraj postavljenih finančnih okvirjev racionalno izvajal program, poroča STA.

Od ministra pristojnega za javno upravo Senka Pličaniča zahtevajo, da pojasni zakonske podlage za pridobivanje neproračunskih sredstev. Hkrati pa pričakujejo, da se do radikalnih posegov opredelijo tudi svet JAK, odbor DZ za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino ter nacionalni svet za kulturo. Pričakujejo tudi stališče predsednika vlade Janeza Janše.

Turk je napovedal zmanjšanje sredstev JAK za plače in materialne stroške za 57 odstotkov in zmanjšanje programskih sredstev za 25 odstotkov. Ministrstvo naj bi zagotovilo sredstva za tri javne uslužbence, za štiri pa naj bi agencija za knjigo pridobila neproračunska sredstva.

Ob tem na JAK poudarjajo, da je pri njih trenutno poleg direktorja zaposlenih šest svetovalcev ter da nimajo administrativnega osebja. Pojasnjujejo, da agencija zaposluje le 77, 8 odstotka z zakonom določenega minimalnega števila zaposlenih ter opozarjajo, da je na agencijo vezanih 500 ustvarjalcev s področja knjige.