Protestni shod »radosti« zaradi družinskega zakonika

Civilna iniciativa je pred parlamentom organizirala shod in napovedala referendum. Izid glasovanja je negotov.

Objavljeno
14. junij 2011 10.16
Posodobljeno
14. junij 2011 10.52
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – »Radostni shod« so organizatorji, Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, poimenovali današnje zborovanje pred državnim zborom. Udeleženci, po trditvah organizatorjev jih je bilo več kot 3000, so poslance pozvali, naj novega družinskega zakonika na jutrišnjem glasovanju ne podprejo, ker »ne priznava izjemne vloge matere in očeta, ne ščiti družine in je ne postavlja na mesto, ki si ga zasluži«, kot je bilo slišati na shodu.

Kakšna bo usoda zakonika, ki bi prinesel nekaj opaznih sprememb zlasti za varstvo pravic otrok, še ni povsem jasno. »Nič večja ni sreča otroka, kot da ima skrbna in ljubeča mamo in očeta. To je dano po naravi, zato nam te pravice ne more odvzeti država, ki se trudi razvrednotiti očetovstvo in materinstvo,« je poudaril vodja civilne iniciative Aleš Primc.

Njemu in somišljenikom se tudi kompromisna različica zakona – da lahko zakonsko zvezo skleneta samo moški in ženska, istospolni par pa sme živeti v partnerski skupnosti in skupaj ne more posvojiti otroka, dovoljena bo samo posvojitev partnerjevega biološkega otroka – zdi nesprejemljiva.

»Menimo, da niti to, da bi posvojili otroka po partnerju, ni dobro,« je dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. Kaj pa otroci, ki že živijo v takšnih skupnostih, in njihove pravice? »Marsikaj je že, tudi kriminal, ampak zaradi tega mi ne spreminjamo zakonov v korist tistega, kar že obstaja. Težave glede premoženja, skrbništva in podobno se da urediti v zakonu o registraciji o istospolnih partnerjih,« je odgovorila Novakova.

Dva amandmaja na registracijo

Poslanci bodo v zadnjem branju zakonika obravnavali dva amandmaja, ki na pobudo SDS »popravljata« v javnosti zelo odmeven člen o registraciji zunajzakonske skupnosti. Vlada je vložila predlog, po katerem bo zunajzakonska skupnost definirana, kakor je bila prej – da je dalj časa trajajoča življenjska skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze, pravne posledice pa so enake, kakor veljajo med poročenimi pari.

Tudi SDS je zaradi burnih odzivov dopolnila svoj prvotni predlog, tako da se partnerjema ni treba registrirati, lahko pa s podpisom pred notarjem ali državnim organom izrazita svobodno voljo po skupnem življenju, če želita, da pravni učinki zunajzakonske skupnosti nastopijo, preden njuna zveza velja za »dalj časa trajajočo«. To ni prav smiselno, saj se obstoj skupnosti po navadi ugotavlja ob njenem razpadu.

Precej težko je napovedati, kakšna bo usoda družinskega zakonika, lahko se pa ob glasovanju zanj pokaže tudi, kako (še) deluje koalicija. LDS je ves čas zagovarjala popolno izenačitev pravic, SD in Zares kompromisni predlog podpirata, da še ni čisto jasno, kako bodo glasovali poslanci Desusa, pa kaže tudi napoved predsednika stranke Karla Erjavca, da bodo na današnji seji izvršilnega odbora obravnavali zakonik in se pogovorili o tem, kakšno podporo uživa.

Če bo zakon izglasovan, je civilna iniciativa že napovedala zbiranje podpisov za sklic referenduma, negotova pa je tudi še odločitev državnega sveta. »Ne vem, kaj je v kompromisnem predlogu še sporno. Upoštevali smo pomisleke opozicije. Mi smo že pripravili presojo ustavnosti, če bo vložena pobuda za referendum,« je komentirala Ana Vodičar, direktorica direktorata za družino na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Nasprotniki zakonika

»Smo butara iz več kot 65.000 vej, zelo povezana skupaj. Takšne butare se ne da zlomiti,« se je o Civilni iniciativi za družino in pravice otrok na zborovanju, ki se ga je udeležila tudi skupina v narodnih nošah in mnogi starši v spremstvu majhnih otrok, izrazil njen vodja Aleš Primc. »Če boste zakonik sprejeli, pričakujemo, da boste stroške referenduma, ki ga boste izsilili, plačali iz lastnega žepa. Prav je, da poslanci sprejemajo finančno odgovornost za odločitve, ki niso skladne z voljo ljudstva,« je dejal Primc.

Nadškof Anton Stres shodu izrazil podporo

Ljubljanski nadškof Anton Stres je današnji shod in prizadevanja civilne iniciative podprl. »Družina, zgrajena na zakonski zvezi med možem in ženo, je temeljna osebna in družbena vrednota, brez katere ni prihodnosti ne za narod, ne za državo, ne za Cerkev in si zato zasluži vso našo podporo in obrambo,« je med drugim izjavil Stres.