Proti referendumu v Svetu Evrope

Ustavni sodniki bodo jutri znova obravnavali dopustnost referenduma o izenačitvi pravic, a odločitve ni pričakovati pred jesenjo.

Objavljeno
08. julij 2015 16.09
Slovenija, Ljubljana, 15.09.2011 - Matjazz HANZZEK. Foto: Leon VIDIC/DELO
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana − Ustavno sodišče bo jutri znova obravnalo pobudo o dopustnosti referenduma o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Ni zelo verjetno, da bodo odločitev sprejeli pred jesenjo. So pa izjavo o nedopustnosti podprli v Svetu Evrope.

Tokrat bo pritožba proti sklepu državnega zbora o zavrnitvi razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), ki sta jo Metka Zevnik in Aleš Primc vložila v imenu Koalicije Za otroke gre!, drugič na dnevnem redu seje ustavnega sodišča. Ni pričakovati, da bodo ustavni sodniki že zdaj sprejeli odločitev. Bolj verjetno se zdi, da bodo obravnavo nadaljevali jeseni. Naslednja seja ustavnega sodišča bo 10. septembra.

Dekalaracijo o tem, da gre pri spremembi ZZZDR za človekove pravice, o katerih se ne sme izrekati na referendumu, pa so objavili v Svetu Evrope. Poslanci (Slovenijo zastopajo trije in še trije nadomestni) lahko tam namreč posamezne probleme izpostavijo v 200 besedah – to je v tem primeru storil predstavnik ZL Matjaž Hanžek, ki je pripravil besedilo. Podprlo ga je 22 poslancev iz 15 držav in štirih političnih skupin, med njimi tudi predsedniki poslanskih skupin Združene evropske levice, ALDE in socialistov v Svetu Evrope. »Opisal sem, da smo v Sloveniji sprejeli novelo ZZZDR za odpravo diskriminacije istospolnih partnerstev, desne politične stranke in nekaj konservativnih družbenih gibanj z močnim religioznim in protigejevskim poudarkom pa so se razglasili za zaščitnike otrok in družine. Homofobne družbene skupine, ki nasprotujejo posvojitvam v istospolna partnerstva, trdijo, da istospolne družine niso prave in da otroci potrebujejo in imajo pravico do očeta in matere. Te skupine so tudi sprožile referendum, ki ga je državni zbor zavrnil, ker je v nasprotju z ustavo in človekovimi pravicami. Prepričani smo, da referendum o človekovih pravicah ni dopusten,« je deklaracijo, ki je zavezujoča samo za njene podpisnike, povzel Matjaž Hanžek.

»Deklaracija hoče povzeti duha progresivnih držav in politik v zagotavljanju enakosti pred zakonom. Celo razmeroma konservativno ameriško vrhovno sodišče je ugotovilo, da je pravica do poroke temeljna in da je preprečitev poroke istospolnim parom nedopustna diskriminacija. Drugod v Evropi, denimo v Rusiji, na Madžarskem in deloma tudi na Poljskem, je problematika veliko bolj pereča, kot je v Sloveniji, zato je pomembno njeno širše sporočilo,« je strnil Jan Škoberne iz SD.