Protikorupcijska poročila so prevroč kostanj

Državni zbor že štiri leta ni zaključil obravnav, ker so poslanci nenehno zahtevali dopolnitve.

Objavljeno
25. februar 2015 19.00
bsa/10 let komisije za preprečevanje korupcije
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika
Ljubljana – V letih, ko je Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) vodil Goran Klemenčič, je začela mandatno-volilna komisija (MVK) državnega zbora (DZ) zamujati z obravnavo njihovih poročil. Zato bo MVK danes obravnavala kar štiri letna poročila: za leta 2010, 2011, 2012 in 2013. Preverili smo, zakaj DZ teh poročil še ni prejel.

To je že četrta komisija, ki bo poskušala dokončati delo svojih predhodnikov in pospraviti z dnevnega reda stara poročila KPK. Že kmalu bodo namreč prejeli novo poročilo za leto 2014, saj zakon določa, da KPK enkrat na leto, do konca maja, poroča o svojem delu DZ in pri tem oceni stanje na področju preprečevanja korupcije.

Poskus ukinitve je propadel

Mandatno-volilna komisija je poročilo za leto 2010 prvič obravnavala julija 2011. Poslanci vladne koalicije kot tudi opozicije so bili zadovoljni s poročilom, prav tako je bil pohvaljen takrat novi predsednik KPK Goran Klemenčič. Slišati je bilo, da je poročilo precej boljše, bolj sistemsko in logično kot prejšnja, ki jih je pošiljal prejšnji predsednik komisije Drago Kos. To je bilo seveda pričakovano, saj opozicija, predvsem SDS, s Kosom ni bila zadovoljna od imenovanja dalje. Vsa leta so se trudili, da bi ga zamenjali, če ne drugače, pa z ukinitvijo komisije. Načrt je klavrno propadel in Kos je dokončal mandat. Po dolgi obravnavi poročila je MVK sklenila, da KPK in poslanske skupine posredujejo predloge sklepov, ki jih bodo predlagali v obravnavo DZ. Predloge je pripravila le SDS, vendar jih MVK, med drugim zaradi državnozborskih volitev, ni obravnavala.

Zaostanki se nabirajo

V novem mandatu, ko je MVK predsedovala Sonja Ramšak (SDS), se je komisija sestala aprila leta 2012 in imela na dnevnem redu ponovno poročilo iz leta 2010. Čeprav je Klemenčič predlagal, da bi bilo bolj smiselno razpravljati o novem poročilu, ki ga bodo poslanci kmalu prejeli, pa je SDS vztrajala, da MVK sprejeme njihove sklepe, saj zahtevajo določena pojasnila, ki so vezana na izjave predstavnikov komisije in na primopredajne posle med bivšim predsednikom KPK (Kos) in novim predsednikom. Klemenčič je pojasnil, da bo vse to zajeto v novem poročilu, v katerem bodo tudi ugotovitve iz revizijskega poročila.

Večina se s tem ni strinjala in je podprla zahteve SDS. Sklenjeno je bilo, da bo MVK poročilo ponovno obravnavala, ko ga bo KPK dopolnila.

SDS spet nezadovoljna

Priprava poročila KPK za leto 2011 se je zavlekla, poslanci pa niso prejeli niti zahtevanih dopolnitev za leto 2010. MVK je zato o tem razpravljala šele maja naslednje leto, torej 2013, ko je MVK že vodila nova predsednica Melita Župevc (PS). SDS z dopolnitvijo poročila za leto 2010 ni bila zadovoljna in je očitala KPK, da se izmika odgovorom. Klemenčič je pojasnil, da ne more ocenjevati svojega predhodnika in naj DZ za ta namen raje ustanovi preiskovalno komisijo. Obravnavo so spet prekinili in od KPK zahtevali dodatna pojasnila.

Zahteve in zavrnitve

Pri tem naj spomnimo, da je KPK januarja 2013 objavila rezultate nadzora predsednikov parlamentarnih strank, kjer sta bila izpostavljena predsednik PS Zoran Janković in predsednik SDS Janez Janša. Na to dejstvo je spomnil tudi predsednik KPK Klemenčič pri obravnavi poročila za leto 2011. SDS je v poročilu zaznala vrsto pomanjkljivosti, med drugim tudi to, da poročilu ni dodana ocena stanja na področju korupcije, kakor določa zakon. Natančneje, poročilo vsebuje samo oceno stanja na področju preprečevanja korupcije, ne vsebuje pa ocene stanja na področju preprečevanja in odpravljanja nasprotja interesov. Zaradi povedanega je SDS predlagala nove dopolnitve, ki pa jih je MVK zavrnila.

Usoda naslednjega poročila KPK je bila podobna. Razpravo so najprej preložili, ker SDS ni bila zadovoljna s poročilom. Dodatno pa se je zapletlo z obravnavo poročila za leto 2013, saj je senat KPK pod vodstvom Klemenčiča konec tega leta odstopil.