Prvi krog koalicijskih pogovorov

Prve zametke koalicije pa v njegovi stranki pričakujejo v roku dveh tednov, ob glasovanju za predsednika DZ. 

Objavljeno
20. julij 2014 22.26
uho*SMC
An. B., notranja politika
An. B., notranja politika

Ljubljana – Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar (SMC) bo po nekajdnevnem dopustu v drugi polovici tedna začel pogovore s potencialnimi koalicijskimi partnerji.

Vabilo za sodelovanje lahko pričakujejo vse parlamentarne stranke, razen SDS, prve zametke koalicije pa v njegovi stranki pričakujejo v roku dveh tednov, ko se bo konstituiral nov državni zbor. Predvidoma prvega avgusta se bodo namreč novoizvoljeni poslanci sešli na ustanovni seji in izvolili novega predsednika državnega zbora, pri omenjenem glasovanju pa bi se že lahko nakazala bodoča parlamentarna večina.

Če naslednika Janka Vebra (SD) na prvi seji ne bi izvolili, državni zbor do nadaljnjega vodi najstarejši poslanec oziroma poslanka, kar je tokrat članica Desusa Marjana Kotnik Poropat. Miro Cerar je sicer v intervjuju za Dnevnik dejal, da je zelo naklonjen ideji, da vodenje parlamenta prevzame predsednik druge največje koalicijske stranke.

Vlado, v kateri očitno ne bodo nujno sedeli prvaki vseh koalicijskih partneric, bi po optimističnem scenariju vodstva SMC lahko dobili do septembra. Kot je znano, si bo Cerar prizadeval sestaviti »pisano koalicijo,« ki bi vključevala tako stranke levega kot desnega političnega bloka in bi imela v državnem zboru zanesljivo večino.

Medtem bodo volilni organi danes prešteli še zadnje glasove, ki so po pošti prispeli iz tujine in diplomatskih predstavništev. Končni neuradni izidi parlamentarnih volitev bodo predvidoma znani v torek. Takrat bo tudi dokončno jasno, ali se je SLS vendarle uspelo prebiti v parlament. Trenutno za štiriodstotnim parlamentarnim pragom zaostajajo za tri stotinke odstotka oziroma nekaj sto glasov, dosedanja praksa glasovanja po pošti pa za najstarejšo slovensko stranko ne obeta preboja v državni zbor. Če po vseh preštetih glasovih ne bo pritožb oziroma drugih proceduralnih zapletov, bo državna volilna komisija uradne rezultate razglasila predvidoma v petek, 25. julija.